Съкровища за всички - тракийска изложба за незрящи деца в галерия "Ракурси"

Незрящи деца разгледаха днес специално откритата за тях изложба на копия от тракийски съкровища в столичната галерия "Ракурси".

Проявата е част от проекта "Преодоляване на бариерата между музеите и хората със зрителни затруднения" по програма "Еразъм +". Тя има за цел да направи галериите достъпно място за незрящите.

Галерията си сътрудничи със Софийския университет "Климент Охридски", факултет "Специална педагогика" и с Българската асоциация за обучение на зрително затруднени деца. 

Днес възпитаниците на училището "Луи Браил"

в София имаха възможност да докоснат копия на предмети от тракийски съкровища, открити по българските земи, за които са учили. Те се запознаха с маската на първия известен тракийски цар – Терес oт V век пр. Хр., фиали от най-голямото открито у нас съкровище – Рогозенското, ритони от Панагюрското златно съкровище и триделен съд от Вълчитрънското съкровище – най-голямото златно съкровище открито в България.

Докато учениците разглеждаха съдовете, организаторите на проекта им разказваха за тракийските традиции, древногръцките митове и историята на откритите съкровища.

Запланувани са още изложби по проекта. Следващата ще бъде през май, пак в галерията "Ракурси", и ще проследява историята на изкуството като показва фигури на коне, изработени в различни стилове и течения.

Източник:
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/04/19/2745832_sukrovishta_za_vsichki_-_trakiiska_izlojba_za/