Престижна скаутска награда за незрящ тинейджър

Роби Дълглейш от Норд Беруик, ще бъде награден с медал за похвално поведение от Главния комисар за скаутинг в Шотландия – Граъм Хадок в Кралското училище за Незрящи в Единбург на 22 януари петък в 12 ч. На обяд.

Наградата се дава за поведение включващо в голяма степен смелост, издръжливост, инициативност или посвещаване на дълга, често пъти съпроводено с болка, като не винаги е нужно да присъства рисков елемент.

Лоби е 15 годишен ученик в Кралското училище за незрящи и има  генетично заболяване наречено Неврофиброматоза от първи тип, а усложненията от неговото състояние са причина да ползва инвалидна количка.

Но това не го спира да участва в седмичната скаутска сесия с всички останали от 77 група, където е награден с баджове за катерач, за наука и пожарна безопасност, а сега работи върху наградата за предизвикателството за креативност.

Майката на Роби – Пам Дълглейш е изключително горда.

Тя споделя: „Новината, че Роби е награден дойде съвсем изневиделица. Той е скаут от няколко години и обожава да е такъв”.

„Роби имаше тежка година и от юни насам постоянно влиза и излиза от болницата. Въпреки това е позитивен и ентусиазиран и не  губи надежда. Знам, че това ще му коства много. Аз и баща му очакваме с нетърпение връчването на наградата в петък.”

 

Роби е скаут от почти четири години и е член на патрула Кестръл.

Поканен е на Националния преглед на Скаутите на Кралицата в Уиндзорския замък през април, често пъти  ръководен от главния скаут Беър Грил.

Пам добавя: „ Ескадрона е невероятен. Преди време посетиха стена за катерене, а Роби беше изключително развълнуван когато имаха среща с животни, защото ги обожава.”

„Училищният ескадрон е прекрасна възможност за Роби, защото  мобилността му е ограничена и е възможно да не успее да поддържа същото ниво. Те избират такива дейности, които да отговарят на нуждите на децата.”

77 Брайдова скаутска група е възстановена преди около 4 години, за да осигури възможности за скаутинг за деца със зрителни проблеми и други ограничаващи състояния.

Майкъл Мер – Груповият скаутски лидер на 77 група споделя: „Ние сме невероятно горди от Роби , който е част от групата от нейното създаване, а също и от това което постигна най-вече през последните няколко месеца.”

„Роби никога не свежда глава пред предизвикателствата и  въпреки заболяването си участва редовно и с ентусиазъм, като всички скаути се надяваме да продължи в същия дух.”

Бележки на английския редактор:

Royal Blind в Шотландия е най-голямата благотворителна организация за хора със зрителни проблеми. Ние извършваме редица услуги за незрящите и частично виждащите, като най-значимата е Кралското училище за незрящи. Визията на нашата организация се гради върху идеята да дадем своя принос за изграждането на общност, в която незрящите и частично виждащите, както и тези с други проблеми да участват и тя да им помогне за  воденето на един по-пълноценен живот.

Кралското училище за незрящи е национално подпомагано специално училище, което образова и се грижи за незрящи ученици, както и за такива имащи нужда от специална подкрепа.

За повече информация за историята на училището посетете:  www.royalblind.org/education/history

 

 

Публикувано: 20/01/2016 г.

Превод: Добрин Добрев

Редакция: Александър Велков

Източник:

 

https://www.royalblind.org/press-room/education/prestigious-scout-award-for-visually-impaired-teenager-0