Чернокожи жени за първи път ще бъдат изобразени върху доларови банкноти

След продължителни дебати и спорове около това как да се въплъти портрет на жена върху 10-доларовата банкнота министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю обяви планове за нов дизайн на банкнотите от 10, 20 и 50 долара. И трите ще включват женско присъствие, предаде CNNMonеy.

Обновените банкноти ще са и първите в американската история, които включват тактилна функция в помощ на незрящите.

 

Банкнотата от $10

Очаква се новата 10-доларова банкнота да влезе в обращение до 2020 г. – навреме за 100-годишнината на 19-ата поправка в Конституцията на САЩ, която урежда правото на жените да гласуват. Тя ще отбележи и първия път, в който портрет на жена се появява на хартиена валута на САЩ от повече от век.

Колаж от представители на нежния пол, участвали в американското движение за избирателното право на жените – Лукриша Мот, Соуджърнър Трут, Сюзън Антъни, Елизабет Кейди Стантън и Алис Пол, ще бъде на гърба на банкнотата от 10 долара.

Банкнотата от $20

Седмият президент на САЩ Андрю Джаксън ще бъде преместен от предната страна на 20-доларовата банкнота на нейния гръб.

Афроамериканската хуманитаристка и шпионин за съюзниците по време на Американската гражданска война Хариет Тъбман ще стане първата чернокожа жена, поставяна на предната страна на американска банкнота.

Тъбман, която починала през 1913 г. на 91-годишна възраст, избягала от робство и извоювала свободата на стотици избягали роби като „проводник” на подземната железница (мрежа от тайни маршрути и безопасни укрития, използвана от робите за бягство в свободните щати и Канада). След като били освободени, Тъбман станала твърд привърженик на правото на жените да гласуват.

Банкнотата от $5

Американската банкнота от 5 долара ще остави от предната страна 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. На гърба ѝ ще бъде изобразен паметникът Линкълн Мемориал, както и портрети на лица, участвали в исторически събития, които са се случили там.

Сред тях са Мариан Андерсън и Елинор Рузвелт. Афроамериканската оперна певица и бившата първа дама на САЩ изнесли концерт при паметника през 1939 г. в опит да тласнат напред движението за граждански права.

Мартин Лутър Кинг Младши ще бъде добавен от задната страна на банкнотата. Именно Линкълн Мемориал е мястото, в което той изнася известната си реч „Имам една мечта” през 1963 г.

Не е ясно кога банкнотите от 20 и 5 долара ще влязат в обращение, но вероятно това ще стане години след пускането на 10-доларовата.

Източник:

https://money.bg/finance/chernokozhi-zheni-za-parvi-pat-shte-badat-izobrazeni-varhu-dolarovi-banknoti.html