Сензационен концерт на корейски оркестър

Разглезената столична публика трудно може да бъде изкушена, даже когато става дума  за класическа музика, изпълнена от виртуози. Това не се отнася за корейския камерен оркестър Hearts of vision, съставен изцяло от незрящи музиканти. Възползвайки се от тази своя специфика те работят по уникален начин с материала.

Хиляди часове били отделени за преводи на партитурите на брайл, запомняне на оркестровите партии, индивидуална практика и съвместни репетиции. На такъв подвиг са способни само хора, отдали сърцето си на изкуството. От тук и името на оркестъра – „Сърца, които виждат”.На концерта няма да видите  катедри и диригенти – корейците призовават зрителите да затворят очи и да слушат със сърцата си. 

  Уникалният оркестър е изнесъл над 300 концерта в целия свят. През 2011 корейците покориха Ню Йорк. И това бил първия концерт на слабовиждащи за 120 годишното съществуване на знаменитата зала Карнеги хол. Това разказаха музикантите пред дням.ру. Пред дням.ру те разказаха, че концерта в москва ще участват двама известни руски солисти – цигуларят Сергей Кравченко и виолончелистът Нарех Ахназарян.

 

Превод: Александър Велков

Дата на публикацията: 22 април 2016 г.

Източник:

http://www.dni.ru/culture/2016/4/22/334952.html