Незрящи от Уляновск за пръв път участваха в ТоталЬныдиктант чрез писане на брайл

Акцията ще стимулира обучението по брайл, заяви  директора на специализираната библиотека в областта Анастасия Егорова.

 

    Незрящи от Уляновск за пръв път участваха в ТотаЬныдиктант, пишейки на брайл. Условията не се отличаваха от общоприетите в русия. За писането бил подбран също текст на Андрей Усачев. Групата се справила за час със заданието, разказа Егорова.

  По думите на директорката на библиотеката брайл може да се усвои за две седмици. Буквите в тактилното писмо се обозначават чрез комбинация от шест точки, разположени в две стълбчета.  За писането се използват  специфични принадлежности: плоча и шило. Точките се получават чрез продупчване. Пише се от дясно наляво. Причината е, че брайлът се чете посредством изпъкналите точки. Затова се пише от обратната страна на листа. Получава се огледално изображение. След края на записките листа се обръща и се чете отляво-надясно.

  В Уляновск бяха открити четири площадки за Тотален диктант. Участваха повече от сто човека. В региона от 2014 г. се провежда аналогична  акция – областен диктант за руски език. През миналата година в нея  се включиха повече от 2000 човека. Избраният текст беше от повестта на известния руски писател Валентин Распутин Живей и помни.

 

 

ТоталЬныдиктант

 

ТоталЬныдиктант е ежегодна  образователна акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи. Целта на акцията е да се даде възможност на всеки да провери своите знания по руски език и да се пробуди интерес към повишаване на грамотността. Идеята се родила в студентския клуб на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет в началото на 2000 г.

  Автора на текста за тази година стана детския писател и поет, сценарист на анимационните филми „Умното кучеСоня“, „Приключения в изомрудения град“ и "Ку! Кин-дза-дза" Андрей Усачев.

Очаква се в тазгодишният диктант да участват 150 хил.Човека на 2185 площадки. Почти два пътиповече от миналата година. Географскиакциятапокрива 732  града и населени места в различнистранипо света. На територията на Русияплощадките на «Тотален диктант» се разполагат в 480 пункта в 83 от 85 региона. Най-много саоткрититевМосква – 298, Санкт Петербург – 51 и на «Родина», акции в Новосибирск.  Зад граница можеш да станеш участник в диктанта в 252 града(през 2015 г. бяха 153), намиращи се в 68 държави. Палмата на първенството държи САЩ  - 16 града, следвана от Испания – 13 и Китай с 9.

 

Превод: Александър Велков

Дата на публикацията: 16 април 2016 г.

Източник:

 

http://tass.ru/obschestvo/3211546