Отворено писмо

                                                                                                       До Ръководството на                                                                                      Сдружение с идеална цел „Зрение”  

 ОТВОРЕНО ПИСМО

   Уважаеми колеги! 

   Обръщаме се към Вас, като сродна организация, работеща в полза на хората със зрителни увреждания. Поводът, подтикнал ни да го направим е притесненията, които изпитваме по отношение състоянието на комуникационната група, администрирана от СИЦ „Зрение”.

   През последните няколко години в Групата влязоха много незрящи хора, както и техните близки и приятели. Тя се превърна в ключов фактор за пълноценното им общуване на съвсем достъпни тарифни планове. В края на 2010 г. Вашето сдружение бе изправено пред кризисна ситуация поради натрупани задължения от страна на част от абонатите. За щастие тя бе преодоляна и бе взето съвсем логичното решение да се премине от една обща – на индивидуални сметки. Днес, към дата 31октомври 2012 г. Не е налична информация за нова оферта на Globul към абонатите на Групата. Изразявайки загриженост от този факт и от информации, достигнали до нас, посредством собствени източници бихме искали да изясним следното: 

  1. Има ли СИЦ „Зрение” неизчистени плащания към мобилния оператор Globul и ако е така в какъв размер са те? Може ли това да застраши съществуването на Групата?
  2. На официалната страница на Сдружението е записано, че крайният срок за преподписване на договорите е 13.01.2013 г. Кога ще бъдат готови новите оферти и ще има ли технологично време за разпращането им и проучването им от страна на потребителите?Има ли опасност те да бъдат ощетени, при неподписване на новите споразумения, поради независещи от тях причини?
  3. Вие носите сериозната отговорност, в преговорите с мобилния оператор, да договорите най-добрите условия за няколкостотин човека, мнозинството, от които с нарушено зрение. В състояние ли сте да я поемете? Познавайки специфичните особености на общността за какви отстъпки, улеснения и нови придобивки  ще настоявате? Каква е визията Ви за развитието на групата в бъдеще? 

  Настоящото писмо не трябва да се разглежда като намеса във вътрешните работи на СИЦ „Зрение”. Ние сме длъжни да защитим интересите на членовете си – хората със зрителни проблеми в гр. София, немалък брой от които са част от Групата. Значението й през годините нарасна дотолкова, че разговорът за съществуването й отдавна надхвърли рамките на двустранни бизнес отношения между организация и фирма. Ние не можем да останем безучастни пред опасността, нещо изградено и запазено с толкова усилия, да бъде заличено и ще реагираме при най-малките съмнения, че това е възможно. Към този момент такива са налице, което е и причината да се обърнем публично към Вас. Преди да предприемем тази стъпка направихме опит за изясняване на положението, чрез среща с представител на СИЦ „Зрение”. За нас резултатите от нея са крайно незадоволителни, а получената информация – меко казано оскъдна.

  Бихме искали, пред Вас и пред членовете на Софийската организация на Съюза на слепите да изразим ясно и категорично нашата позиция по повдигнатите по-горе въпроси: 

  1. Нашата организация ще положи максимални усилия комуникационната група, позната като „Групата на СИЦ „Зрение” да бъде запазена, независимо под чия опека;
  2. Нямаме амбицията да се включваме в администрирането на тази или за създаването на друга група от същия мащаб. В същото време държим нашето мнение, съответно  мнението на членовете ни да бъде вземано предвид когато става дума за важни решения относно „Групата на СИЦ „Зрение”;
  3. Няма да допуснем от това благородно начинание да се възползват частни лица, за сметка на незрящите потребители и техните близки. 

   Уважаеми колеги!

   Ели Станишева – дългогодишната председателка на СИЦ „Зрение”, отишла си без време, в разцвета на силите си, създаде нещо прекрасно и в същото време практично и полезно на стотици незрящи. Нека, за пореден път, отдадем почит към паметта й, както в сърцата си, така и като запазим това нейно наследство за онези, за които тя неуморно работеше през съзнателните години от живота си.

                                                                                                     С уважение:
Асен Алтънов
Председател на РСО София