Достъпност на зоопарковете за посетители със зрителни увреждания

Добрин Добрев

 

В много западни страни посещението на местният зоопарк може да се превърне в истинско приключение за незрящите деца. Ще останете изненадани от опциите, които ви се предлагат. Вашият малчуган може да получи безплатна обиколка на гърба на пони, възможност да осинови някое животинче или даже да получи достъп до животни, до които по принцип  такъв е ограничен.

 

Най-важното е да задавате въпроси. Ако не попитате служителите на зоопарка е възможно никога да не разберете, какви услуги са на ваше разположение. Служителите може да организират специална обиколка за  детето ви, ако са запознати с това, че то има зрителни проблеми.

Голяма част от зоопарковете предлагат открит достъп до аквариумите, където децата под надзора на  зоогледачите  могат да се   погалят рибите или другите морски създания. В аквариума „The Trust Family Foundation Shark and Ray Touch Tank” на посетителите се предлага възможността да се докоснат до скатове или акули плуващи в кристалните води на аквариума. Посетителите научават интересни факти за ролята на тези животни за  океанската екосистема.

Множество зоопаркове или музей предлагат открити витрини, където децата могат да   се запознаят, посредством ръцете си, с фосили на праисторически животни, препарирани експонати или кожи.

Когато посещавате зоопарка  вземете любимите играчки на детето си, за да може то да направи връзката между тях и истинските животни.

Използвайте опцията зуум на своя телефон или таблет, за да покажете на дисплея по-добре животното в клетката.

Някои зоопаркове предлагат езда. Така незрящия малчуган ще усети какво представлява връзката със същество от друг животински вид. Може да има късмета освен пони да поязди слон или камила. Той или тя ще осъществи максимално близък контакт с животното, ще чуе неговите звуци и ще помирише неговата естествена миризма.

Много зоопаркове предлагат и описания на животните и техните хабитати на Брайл. Такъв е случаят със зоопарка във Финикс САЩ.  Предлагат се разходки за ученици със специални нужди. На разположения са снимки, модели на черепите, животински фигури и др. В програмата се набляга на сензорно-моторното възприятие. Организира се и едноседмичен лагер за децата с проблеми, където те биха могли да получат близък достъп до животните, да участват в множество игри и да се разхождат свободно в зоопарка. Целта на проекта е да създаде лична връзка между децата и животните.

Зоопаркове за домашни любимци /нещо, което все още не е достъпно в България/ предлагат постоянен достъп до своите животни. Там децата могат да се докоснат до безобидни   представители на фауната като: зайци, кози, понита, мини прасета, катерички, жаби и др.

 

В случай, че нямате възможност да излезете на разходка до зоопарка със своето дете, все пак може да му осигурите някакъв досег с животинското царство. Сайта на Морски свят /SeaWorld/ предлага най-голямото разнообразие от животински звуци, които може да чуете директно без да е нужно да ги сваляте. Другото място където може да намерите животински звуци е: AnimalSounds.org