Концерт на незрящ словашки талант

На 21 ноември, сряда, в 14.00 ч. В концертната зала наСОУДНЗ „Луй Браил” ще се състои концерт на словашкият незрящ самороден талант Марош Банго и съпругата му Саша Банго. В концерта ще участват и оперните изпълнители Ивайло Донков и Кристина Александрова.

Марош е на 40 години, 100% незрящ по рождение, а съпругата му Саша е 100% незряща вследствие катастрофа. Дъщеря им – Марианче се ражда болна. За поддържане на живота й са необходими скъпи лекарства и за да ги осигури бащата всеки ден  изминава по 60 км. от Братислава до Виена, където събира средства като уличен музикант. Това е духовен подвиг, това е едно сърце, една душа, един жив пример за подражание,  достоен за уважение и почит. За съжаление усилията се оказват напразни и животът на Марианче угасва в тийнейджърска възраст.

Марош притежава широк диапазон и богат репертоар -  от AVE MARIA, класическа музика, интерпретации на Андреа Бочели, цигански романси, оперети, народни словашки песни и др. Свири блестящо на пиано.В словакия е известен като „Братиславският бочели”.

Материалът е изготвен в сътрудничество с Елена Гавалюгова