Държавни първенства по голбал

В мултифункционалната зала на Националната спортна академия "Васил Левски" се състояха държавните първенства по голбал за мъже и жени. В съревнованието взеха участие спортните клубове "Витоша" и "Болид" от София и "Атлет" от Варна. За определяне на държавния шампион, отборите играха по системата всеки срещу всеки в два кръга. Очакваното дерби при мъжете между "Витоша" и "Болид" така и не се състоя. Планинарите от Витоша" прегазиха бързаците от "Болид" и в двата мача с резултат 14:4, което категорично им осигури шампионското място. Момчетата от "Атлет" миролюбиво заеха третото място, отредено от техните батковци.

 

При дамите, нещата бяха аналогични, с тази разлика, че мачовете между "Витоша" и "Болид" бяха твърде оспорвани. Първият двубой завърши 5:4 за студентките, а вторият 9:8, отново за отбора на "Витоша" Софийски университет, но каките много се озориха с ученичките, които показаха желание за сериозно противодействие. Все пак трябва да се отбележи, че отборът на Университета игра през цялото време с контузена-състезателка, а смяна не бе възможна. И при момичетата варненки се задоволиха с бронзовите медали.

Така и при мъжете, и при жените класирането е следното:

Първо място за "Витоша" Софийски университет;

Второ място за "Болид" София;

Трето място за "Атлет" Варна.

 

Голмайстор при мъжете стана Алекси Динков от "Болид", а при дамите

отличието завоюва Силвия Чаушева от шампионките.

 

Състезанието се проведе благодарение на Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски" и неговия екип, както и на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Организатор на турнира бе Спортен клуб за интеграция "Витоша" и неговият председател Стела Стефанова, член на УС на ФСХЗУ.

Главни съдии на турнира бяха Виктория Димитрова, Силвия Иванова и ЛюбенЛюбенов.

Наградите връчиха екипа на кмета Дилчев, Станислава Стоименова от

Департамента по спорт на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Стела Стефанова и Иван Янев.

Българската национална телевизия отрази събитието и излъчи репортаж в централната новинарска емисия на 25 юни.

 

 

Източник:
Национален осведомителен канал за спорт за хора с увреждания