Новият Киндъл на Амазон връща ключова функция за слепите

Маделин Фарбър

Години след премахването на функцията text-to-speech, Амазон  пуска нов и подобрен вариант на Киндъл. Той е бял, по-тънък и по-лек и има закръглен дизайн, който го прави по-лесен за държане в една ръка. Но това, което е най-интересното са новите функции за незрящи. Четвъртото поколение Киндъл-Тъч, пуснат в продажба през 2011г, има високоговорители, букси за слушалки и функция text-to-speech – и това е бил последният Киндъл модел, приспособен за  незрящи и слабовиждащи. 

 

Когато Амазон обновиха таблета с LCD- екран, компанията премахна аудио функциите от линията електронни четци на Киндъл. Според „Уолстрийт джърнал” това ги е направило недостъпни за незрящи. 

Новият Киндъл ще притежава Блутут безжична технология, която е от първа  необходимост за устройствата. Също като Amazon’s voice-controlled Echo, новият Киндъл  чете електронните книги на глас, когато е свързан с блутут слушалките или високоговорителите. Колко лесно ще бъде за  незрящ човек да свърже блутут аудио устройството с Киндъл, ще покаже и до каква степен всъщност тази програма е достъпна. Според Крис Даниелсън, Директор по въпросите на комуникацията в Националната федерация на слепите , сдвояването с блутут обикновено е доста лесно ако разбира се устройството има добра text-to-speech технология, като например built-in или third-party screen reader.

,,Как сдвояването на блутут говорители(колонки) или слушалки с това устройство работи, определено ще въздейства на това колко успешно слепите хора могат да го използват. Това е един от факторите за  осъществяването на идеята,  които ние внимателно ще разгледаме” –добави пред Форчън Даниелсън.

През март, Националната федерация на слепите съобщи, че работи с Амазон за повишаване на подбора, достъпността и подобряване на читателския опит на слепите студенти, включително на тези, които имат слабо зрение или сляпо-глухите.” 

Федерацията се бори за по-голяма достъпност както в Киндъл устройството, така и в съдържанието, още след пускането на първия Киндъл, споделя Даниелсън. 

Въпреки че компанията все още не е видяла и тествала новия Киндъл, ,, ние се радваме, че Амазон дава по-голяма достъпност с това устройство”. Въпреки че Амазон не е единствената опция за покупка на електронни книги за слепи,  Амазон има голямо разнообразие от американски пазари за електронни книги и собствен формат на файловете, според Джърнал.

Новините за новия Киндъл идват след като Амазон спечели договор за 30 мил. Долара за доставка на електронни книги на държавните училища в Ню Йорк, който започва през следващата учебна година Форчън се свърза с Амазон и ще публикува повече информация.

 

Превод: Невена Делчева
Редакция: Александър Велков
Дата на публикация: 23.06.2016 г.
Източник:
http://fortune.com/2016/06/23/amazon-new-kindle-accessibility-blind/