ЕП по шахмат: Развитие между четвърти и шести кръг

В четвъртия кръг Българският национален отбор игра с Украйна – вторият отбор по ЕЛО в турнира. Въпреки пезспорната класа на съперника, нашите лъвове изиграха изключително достойни четири партии. Не успяхме да направим изненадата на кръга и загубихме с 4:0, но след партиите и до момента стана уважението към нашите играчи, благодарение и на спортсменството и от силната игра. В тима ни вече се усеща истински отборен дух и екипност, забравени от много години насам. Въпреки загубата, израстването на нашите шахматисти бе факт.

 

Пети ден

Друга западна сила очакваше националите ни в петия кръг. Отборът на Германия – четвърти по рейтинг в първоначалното класиране бе наш съперник в средата на турнира. Въпреки тежкия жребий, всички в отбора усещахме, че предстои труден и отговорен мач, но все пак и ние имаме своите шансове и то в значително по-голяма степен отколкото в предходната среща. В трудна партия на първа дъска Расим Низам игра умело и въпреки бързоизрастващия си съперник, постигна красиво реми и така започнахме да печелим точки и срещу отбори в челото. На втора дъска, за съжаление Александър Тодоров не успя да реализира и загуби, но надеждата за успех все още беше жива. Йордан Георгиев изпусна победата на трета дъска и направи реми след повече от пет часа игра.

На четвъртата дъска Габи Илиева изигра изключително достойно своята партия, срещу значително по-високо градирания Герт Шулц. След изключително оспорвана битка, продължила почти шест часа, младата ни надежда с голямо сърце, постигна реми и добави още половин точка към нашия актив. Тя се бори за победа до последно, но в завършващата фаза на играта, позицията беше равна. Така след най-дълго продължилия мач за нас, отстъпихме на немците с минималното 2,5:1,5.

Шестия кръг дойде реда и на нашия тим да е почиващ и всички задружно бяхме във величествена Варшава. Както е известно тук времето се променя изключително бързо и въпреки че през повечето време ни се усмихваше слънцето, се наложи да се крием и от дъжда, но беше приказно!

В седмия кръг на България бе отредено да играе със звездния отбор на Русия. Така шансът на това Европейско първенство определено не бе с нас. Руснаците са първи по ЕЛО на първенството, а едва ли има човек, който чувайки за шахмата, да не направи асоциация с Руската федерация. Така на практика на този турнир се паднахме срещу всички най-добри отбори. Нашите шахматисти обаче играят на високо ниво и надеждите дори и срещу Русия са живи. В този кръг, всеки успех за нас е нова страница в историята. Защо да не направим супер изненадата днес!?

Сърдечни поздрави от Варшава, Георги Гергов