Незрящи велосипедисти ще вземат участие в 16 дневен маратон по маршрута Лвов-Одеса

Между 6 и 22 август в Украйна, по маршрута Лвов-Одеса ще се състои втория  общоукраински велопробег „Виждам, мога, помагам”. В 16 дневния маратон с тандеми ще участват  незрящи от цялата страна. Екипите, състоящи се от зрящ и незрящ, ще преодолеят над 1000 км. Основните цели на велопробега са: 

- промяна на обществените нагласи и стереотипи по отношение възможностите на незрящите, което ще способства за интеграцията им в украинското общество; 

популяризиране здравословния начин на живот и в частност спорта и спортния туризъм сред украинците;

- популяризиране на велосипеда, като екологично средство за транспорт.

 

  „Идеята принадлежи на невероятния човек и общественик Николай Пех”,  отбелязва се в сайта на проекта. Познавахме го като смела и силна личност. Още като дете Николай започнал да губи зрението си.  Веднъж по време на каране на колело на стадион не могъл да отличи тревата от асфалта. Именно тогава осъзнал, че е загубил зрението си. Но не се предал. В горните класове спечелил стипендия за обмен по програмата Flex, което му позволило да учи една година в САЩ.   Завършва международни отношения в университета „Франко” в Лвов и едногодишна магистратура в Лондон. Завръща се в Лвов и продължава обществената си дейност. Основава обществената организация „Институт за украински проучвания”. 

  „За съжаление Николай Пех от две години не е между нас, но идеята му за велопробег с участието на незрящи остава жива. И заедно с Вас, вече две години, ние я поддържаме.” Споделят организаторите. Проектът ни е възможност да покажем пред обществото, че липсата на зрение, само по себе си, не ни ограничава. Пътешествия, интересни спортни занимания, вечеринки с приятели  - това е неотменна част от живота ни, без значение че сме хора с увреждания.  Именно затова сядаме на велосипедите в търсене на вдъхновение, за да се впускаме в приключения, да изпитаме възможностите си, да общуваме с нови хора и разглеждаме Украйна – всеки по своя си начин. 

Общоукраинския велопробег „Виждам, мога, помагам” стартира на 4 юли 2015 г. и продължи 33 дни. Участниците с тандеми преодоляха повече от  3000 км в 10 области на  Западна и Централна Украйна и взеха участие в 15 пресконференции. 

Забележка: В момента чрез страницата „Велика идея” се набират средства за реализиране на мероприятието. Три дни преди крайния срок са събрани 33 496 гривни(около 2400 лв. – бел. Прев.). 

Превод: Александър Велков

Дата на публикацията: 21.07.2016 г.

Източник:

http://kolokol.od.ua/2016/07/21/nezryachie-velosipedisty-primut-uchastie-v-16-dnevnom-marafone-po-marshrutu-lvov-odessa/