Експонати в пет варненски музея вече са достъпни за незрящи

Незрящи посетители на варненските музеи вече могат да се запознаят с най-ценните им експонати. Това е възможно благодарение на пет релефни албума, създадени по проекта „Да докоснеш изкуството“ на фондация „Съпричастие“. Вече са отпечатани албумите за Природонаучния музей, Музея за нова история на Варна, Етнографския музей и Праисторическия и Средновековния отдел в Археологическия музей. Предстои завършването и на албума за Музея на Възраждането.

Идеята е реализирана в партньорство с Регионалния исторически музей и Община Варна, а експонатите са подбрани и заснети от преподавателката от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ Геновева Зашева. 

Цялата стойност на проекта е 3600 лв. Албумите съдържат брайлов текст с описание на експонатите и техните релефни изображения, които дават възможност чрез докосване да се добие представа за външния им вид. Включени са и снимки, които ще помогнат на хората със слабо зрение да видят детайли по дребните предмети, които не биха могли да забележат зад витрината.

Варненските музеи са първите в България, които разполагат с подобни албуми. В други държави има дори специализирани музеи за хора с нарушено зрение, където могат чрез докосване да опознаят всеки от експонатите, разказа ръководителката на проекта Веселина Стоилова.

 

Източник:
http://varna.topnovini.bg/node/723222