"Докосни галерията" с картини за незрящи

За първи път у нас незрящи ще имат възможност да разглеждат картини. Инициативата е част от проекта "Докосни галерията" на Националната художествена галерия и има за цел да даде възможност на лишените от зрение, за да се докоснат до шедьоври от изобразителното изкуство.

 

Експозицията в салона за незрящи все още е много малка, а картините са разположени така, че докосването им да става лесно. Черно-белите табла са направени по подобие на знакови картини, рисувани от българските класици.

Слава Иванова, директор на Национална художествена галерия:"За нас беше изключително важно да намерим адекватната форма и незрящите да се опитаме да приобщим, към визуалните изкуства. Чрез тези тактилни карти предоставяме на нeзрящите възможността да усетят картините."

Автор на идеята и на тактилните карти е Алберто Стайков. Пред всяка от тях ще има надпис на брайлова азбука и устройство с аудио запис, за да може докато незрящият човек да усеща творбата, да научава повече и за нейния автор.

Една от картините, които могат усетят незрящите, е автопортрет на Захари Зограф.

Освен първия автопортрет в българската светска живопис в експозицията за незрящи са включени и "Ръченица" на Мърквичка, "Жътва в Чепино" на Иван Ангелов и картината "Река Ерма край Трън" на Никола Петров. В бъдеще авторите на проекта предвиждат и възможността незрящите да разглеждат и скулптурни произведения от фонда на галерията.

 

 

Източник:
http://news.bnt.bg/bg/a/dokosni-galeriyata-s-kartini-za-nezryashchi