Съвпадение или знак от зоната на здрача

Александър Велков 

  Преди две години, когато се зароди идеята за инициативата за запис на аудиокниги „Подари ми история!” се обадих на моя добър приятел Иван Бозуков и му предложих да се включи в екипа. Впоследствие разбрах, че от известно време, струва ми се че беше поне година, той започнал да записва с гласа си произведения в аудиоформат. Правеше и все още прави това, забавяйки скоростта на Speech Lab, след което възпроизвежда изговореното от нея пред микрофона. Тоест, и двамата без да сме някакви ултрапочитатели на аудиокнигите бяхме поели в тази посока без да се наговаряме.

  Година по-късно, в същия неформален  стил, успяхме да стартираме един друг проект – Be my guide, в който по подобие на руската версия „Опиши мне”, публикуваме описания за незрящи на хора, явления и обекти. През май т. г. прочетох интервю с трима човека, обединени от страстта си към пътешествията, емоциите и личните преживявания. Те преминават през курса за планински водачи на асоциация „Планини и хора”. Запознават се по време на общи пътувания  из България. Сега заедно изграждат глобалната онлайн платформа…как мислите, че е нейното наименование – bemyguide.com.

 

  Връщайки се на въпроса в заглавието, като човек роден през ХХ в. ще отговоря „По-скоро първото”. Предполагам всеки от Вас е ставал свидетел и на доста по-големи случайности – оженили сте се за човек, носещ същата фамилия или сте се запознали в друг град с някой, който живее във вашия блок или пък Ви е селски и има къща на две преки от вашата. Припомних си за стар чешки романтичен филм, в който един самотен лекар реши да избере по телефона цифрите на рождената си дата. И постепенно се влюби в жената, която му вдигна. А тя се оказа негова колежка в болницата, с която не се  спогаждаше много много. Филмът завърши с хепи енд, а ние няма как да не признаем, че животът понякога ни поднася такива малки изненади и когато са приятни, съвсем естествено са повод за усмивка. И за разговор около огъня или пред камината с близки до нас хора или нови познати.