Готвят нов закон за социалните услуги

Правителството готви нов закон за социалните услуги. Той ще засили конкуренцията между доставчиците на различните видове услуги и ще повиши качеството на живот на хората, които разчитат на помощ от държавата и общините. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на работно посещение в Разград и Исперих.

200 милиона лева отделя държавата годишна за социални услуги у нас. В страната вече има добре размита мрежа от доставчици, които предлагат над 1 600 вида услуги. До момента обаче управлението на този вид дейности се уреждаше от Закона за социално подпомагане. Бъдещето е на комплексните услуги – здравни и социални, които да помагат на хората да живеят в домашна среда, като получават нужното им подпомагане, заяви министърът.

По време на посещение в дома за възрастни в Разград Русинова обясни, че държавата ще инвестира в развитието на мрежа от услуги, които старите хора да получават докато живеят у дома си. Схемата „Независими живот" вече действа и в нейните рамки се предлагат различни видове асистентска помощ на хората от третата възраст, които не могат да се обслужват изцяло сами.
В Исперих Зорница Русинова откри нов Център за отдих и социални услуги за възрастни и хора с увреждания. Над 300 пенсионери от общината ще се ползват от неговите услуги. Той е създаден със средства от Програмата за развитие на селските райони и в него са инвестирани 473 хил. лв. В центъра ще има условия за отдих и развлечения, в него ще работи социална трапезария за 90 души и социален патронаж, който обслужва над 200 жители на града и селата в общината.

Русинова: Няма опасност от торпилиране на социалния диалог

Няма опасност от торпилиране на социалния диалог в съвета за тристранно партньорство. Това обави в Исперих министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в отговор на призива на работодателите към браншовите съюзи за бойкот на преговорите в тристранката за механизма, по който ще се определят минималните работни заплати.

Русинова смята, че изразеното от бизнеса неодобрение за покачване на минималните месечни ставки е право на работодателските организации. Предстоят разговори, обсъждане на позициите, диалог. Нормално е да има противоречия, затова са предвидени разговори в рамките на тристранния съвет, в който социалното министерство помагана експертно ниво бизнеса и синдикатите да постигнат съгласие и договорености, напомни социалният министър.

 

Зорница Русинова призна, че има колосални промени в индустриалните отношения в съвременния свят, че са налице сериозни диспропорции в пазара на труда и неговото сегментиране. В социалното министерство си даваме сметка за тази динамика и адаптираме политиките си към бързо променящата се среда. Израз на това са мерките за насърчаване на мобилността на работещите, които правителството прие наскоро, каза социалният министър.

Източник:
http://www.standartnews.com/balgariya-politika/gotvyat_nov_zakon_za_sotsialnite_uslugi-342066.html