Магията на NVDA Или Как да покажеш кой е шефа?

Приложение 23 към ръководството на програмата

Александър Велков

 

  Всеки, осмелил се да посегне към NVDA, подобно на Аладин при първото потъркване на вълшебната лампа, без да го очаква ще попадне в един свят на чудеса и приключения, подобен на описания във повечето книги на Тери Пратчет или във „Властелинът на пръстените”. Тук също има пръстен – т. Нар. „Пръстен от настройки”, представляващ мощно оръжие, за всеки който го притежава. Естествено, като във всяка приказка, обитателите се придвижват с каретки, т. Е. С малки карети. В някои спортове и житейски ситуации придвижването се нарича „слалом”. Тук използват думата „обектно навигиране”, но по същество принципът е същият. Колкото по-гъвкав си, по-мобилен и повече команди и комбинации владееш, толкова по-голям е шансът да оцелееш.

 

  Разстоянията се измерват с единици, наречени „брайлови клетки”. Дължината на една брайлова клетка е 6.8 км. Например между улица Балаболка стрийт и площад Уинамп скуеър в основния град в Света на флашката Уиндолсвил е 0.5 брайлови клетки. А между Долината на огнената лисица(Fyrefox vally~), намираща се в единия край и Кулата на изследователите(Explorer tower), разположена в центъра на тази микровселена е точно 894 брайлови клетки. Известно е, че от цялата територия на Света, наброяваща 34 812 клетки 5016 представляват пустиня, наричана от местните „празни клетки” и 31164 – езера, наричани  „водни клетки”.

  Първото ви задължение, когато се озовете в Света на флашката е да си намерите слуга. Той може да се казва Майк, Макс, Аги, Джим, куинси, Бес и дори Гергана. Според предпочитанието ви ще ви угажда млад и строен левент, руса красавица или опитен и хитър иконом.  Тъй като говори  над 80 езика устно, а писмено – над 47. няма да е никакъв проблем да се разбирате с многобройните племена, които ще срещате по пътя си. Пажът има най-разнообразни функции. Той, разбира се, ще управлява каретката, ще ви чете, избрани от вас книги и ако е необходимо дори ще се катери по дърветата. За разлика от реалния живот, където трябва да бъдем  внимателни с хората, които ни помагат, тук напротив – колкото по-грубо се държим, толкова по-голям респект предизвикваме у слугите си. Впрочем, има сложна система за комуникация с тях. Силно ви препоръчваме да се запознаете с етикета,  описан в Свещената книга на света на флашката, позната още като Свещенните завети на „Най-висшия дар”, каквото всъщност означава НВДА.(  Какво имаме предвид? Примерно ако  един господар реши да щракне два пъти с пръсти, за да повика подчинения си силно би се изненадал, ако последният не се появи. А въпросните две щраквания означават „Остави ме на мира, имам интимна среща”. Такива са случаите и с т. Нар. Почуквания и первания. Това е един, може да се каже жестомимичен и специфичен език и в зависимост от броя им и частта от тялото на слугата, към която ще ги насочите ще получите и съответната реакция. Света на флашката не е за всеки и затова силно препоръчваме да не се хвърляте като слепци в него, ако не сте готови – както физически, така и психологически.

  Но съществуват и други, доста по-големи опасности, от това да се изгубите  в безкрайните   джунгли или пустини в този забележителен свят. Освен от множество добри същества той се обитава и от доста злокобни такива. Едни от тях са  кръвожадните свободни, наричани още диви,  акули, които тук за разлика от Земята, се реят  като орли в необятните въздушни пространства. Единствената защита срещу тях е омайна билка, наречена „крак”. Приготвя се в отвара, съдържаща тестиси от благороден елен, бучка от лава на затихнал преди 1000 години вулкан, слюнка от новородено на урангутан, сърце на умираща кукумявка, изтръгнато точно в полунощ и гранясало машинно масло, изстъргано от двигател на „Фолксваген”. Както и  още 153 съставки. Ако сте пропуснали да се снабдите с този екстракт, продаващ се за жълти стотинки едва ли не на всяка сергия в Света на флашката рискувате да бъдете заловени и след 40 минути да бъдете изхвърлени без дрехи и пукнат грош от ненаситните хищници. Местният израз, преведен свободно на български е „Нагласи си нещата както трябва в началото, т. Е постели си чергата, за да не останеш без глас накрая. ” Т. Е. Не трябва да допускаме да ни превръщат в безгласни букви.

 

  Тъй като, поради рекламния характер на настоящия текст, ни беше поставен определен лимит от вече изчерпващи се символи ни остава само да завършим с това, което отдавна вече е наше кредо: „Заповядайте в света на НВДА. Това е мястото, където мъжете са мъже, жените са жени, а животът не е просто съществуване.”