Първият говорещ светофар в София

В София започна да работи първият говорещ световар. Той е дарение на Столична община и има за цел да помогне за безопастността на хората със зрителни проблеми. Гласът, който помага на хората да преминават през натоварения трафик, е на журналиста от БНТ Няда Обретенова.

 

Общо 5 звукови бутона за светофарни уредби е дарила общината в Истанбул на София. Първият от тях започна да работи днес на бул.„Европа“. И ако за повечето хора това е просто едно копче, което говори, то на хората със зрителни проблеми устройството дава свобадата да се движат сигурно в натовареното движение.

Хари Хараламбов
"Той помага на абсолютно всички незрящи, тъй като когато има светофар със сигнал на незрящия, трябва да му бъде изрично обяснено преди това, тъй като той не вижда какво свети. А говорещия сигнал е по-ясен и не налага никави обяснения."

Асен Алтънов - председател на Съюза на слепите в София
"Просто едно много сериозно улеснение, защото в София е много трудно със светофарите."

Журналистът на БНТ Надя Обретенова подари гласа си на каузата незрящите хора да се движат спокойно в София.

Няда Обретенова - журналист
"За нас е много трудно да си представим за миг, че си затваряме очите и трябва да пресечем една улица. Това за всеки един от нас би било невъзможно, а те го правят всеки ден по няколко пъти. Наистина си заслужава да помогнеш. Това е най-малкото, което аз мога да направя."

 

От Столична община увериха, че след като видят каква е ефектвността на новите светофарни уредби, ще помислят за закупуването на още.

Източник:
http://news.bnt.bg/bg/a/prviyat-govoreshch-svetofar-v-sofiya