Кампания за безплатни очни прегледи за деца има в цялата страна през септември и октомври

От 1 септември започна Национална кампания за профилактика на детското зрение в оптики и здравни центрове в цялата страна. Тя продължава до 31 октомври и обхваща деца от 6 до 18 години.


Кампания е по инициатива на българска марка очила и е с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Български съюз на оптометристите. Провежда се за четвърта поредна година, като този път е част и от инициативите в "Европейска седмица на спорта" - 10 до 17 септември. 

Общо над 150 оптики и здравни центрове в България са се включили в идеята. Прегледите ще се извършват след предварително записан час в изброените обекти.

Безплатният скрининг в рамките на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява изследване на пречупвателна сила на окото. Той е подходящ за деца в училищна възраст и дава добра представа за състоянието. Децата, при които този тест покаже отклонения от нормата е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението и ще им бъде препоръчан преглед при офталмолог. 

Източник:
http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/09/02/2821067_kampaniia_za_bezplatni_ochni_pregledi_za_deca_ima_v/