Експеримент с незрящ в „Ловци на митове”

  „Ловци на митове” беше едно от най-популярните предавания на телевизия „Дискавъри”. Говорим в минало време, тъй като верните му фенове вече изгледаха и последният 14 сезон, след който шоуто слезе с достойнство от екрана. Основната идея на  MythBusters бе по атрактивен начин да се проверяват стереотипи, предразсъдъци, вярвания...митове. В края на всеки епизод става ясно дали те се потвърждават или не. Ето и някои от въпросите, задавани от екипа през последните 14 години: „Могат ли хапчета против киселини в стомаха да ви извадят от затвора?”, „Може ли да се оцелее на самотен остров само с помощта на тиксо?”, „Оживяват ли хлебарките след ядрен взрив?”, „Възможно ли е да се отсече дърво с картечница?”, „Има ли как да останеш сух, карайки кабрио в дъжда” и т. Н. 

 

  Наскоро водещият Джейми Хайнеман разказа и един интересен експеримент с незрящ. По-долу цитираме част от интервюто с Хайнеман, публикувано от в. Стандарт: 

- Кой е най-изненадващият експеримент за вас? Имало ли е мит, който със сигурност сте мислили, че ще разбиете, а се е оказал истина?

- Сещам се за един много интересен и забавен мит - двама приятели отиват на бар, единият се напива, а другият е сляп. Митът е, че повечето хора смятат, че ако се стигне до ситуация, в която единият трябва да превози другия с кола, слепият човек ще се справи по-добре. С Адам решихме да проверим това. Единият от нас бе със завързани очи докато другия му даваше инструкции. Учудващо експеримента беше успешен и се справихме добре с навигирането. След това решихме да направим експеримента с човек, който наистина е незрящ. Оказа се, че той бе много по-добър от нас, като следваше инструкциите ни.

Караше като машина, без да се разсейва изобщо. След това ме напиха и трябваше да инструктирам незрящия човек, който караше като пиян заради насоките ми. Колата се движеше от едно платно в друго, понякога вървеше изключително бавно, точно както пиян човек би карал. Това се оказа много смешен, но и изненадващ мит, който потвърдихме.

 

Цялото интервю с водещия на «Ловци на митове» можете да прочетете тук:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-08-07&article=260453