Покана за изложба: „10x10”

 

 

 

Попитахме глухонемите "Какво не чуват хората?", попитахме слепите "Какво не виждат хората?", попитахме лекарите "От какво страдат хората?", попитахме учителите "На какво ни учат хората?". Какво още попитахме и най-вече - какво ни отговориха всички тези 100 човека можете да разберете на нашата изложба „10x10: Лицата извън кадър“, която ще се състои на 23 и 24 септември 2016 г. в рамките на емблематичния пловдивски фестивал "НОЩ/Пловдив".

 

Фестивалът

 

Със своята многохилядна публика "НОЩ/Пловдив" е едно от най-големите културни събития в страната, което всяка година превръща Пловдив във водеща културна дестинация. Очаквано, дванайсетата Нощ ще предложи разнообразна програма с над 140 събития на над 70 локации в целия град.

 

Проектът

 

Едно от тях е изложбаата “10*10: Лицата извън кадър”, вдъхновена и посветена на човешките права. Лицето е най-голямата отговорност и заявка, с която човек излиза пред света. Проектът е своебразен визуален експеримент, който цели да инициира разговора за човешките права в България чрез способите на документалната фотография и личните истории. Той се реализира от екипа на онлайн списание Banitza. платформата за фотография Blindspot Photography фотографът Николай Николов.

 

“10*10: Лицата извън кадър” цели да покаже лицата на хората, които е по-вероятно да не видите във вечерните емисии новини или на първа страница на печатните издания. Той не е критика, а покана за разговор. Ако досега камерата беше основното средство, чрез което тези истории оживяваха, а Banitza - платформата, където те намираха гласност, то смятаме, че следващата стъпка е да излезем оффлайн - в градското пространство и непосредствения контакт с публиката.