НАП пуска нова електронна услуга: проверка на изплатените хонорари

От днес физическите лица могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари.

 

Чрез тази услуга гражданите ще могат да проверяват и да попълват коректно годишните си декларации за облагане на доходите. Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е достъпна чрез портала на НАП за електронни услуги, с ПИК или електронен подпис. Там може да бъде намерена информация за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

От НАП напомнят, че срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите от 2017 г. изтича на 30 април 2018 г., като до тогава трябва да се плати и посоченият в тях данък за довнасяне.

Най-бързо и лесно декларациите се подават онлайн с ПИК или електронен подпис.Статистиката от подадените до този момент подоходни декларации на физическите лица сочи, че всяка втора е подадена по електронен път.