Хора с увреждания на протест срещу реформа в областта на медицинската експертиза

Представители на организации с хора с увреждания в Русе връчиха протестна нота на областния управител срещу готвената реформа в областта на медицинската експертиза. Те настояват стандартите за определянето на здравословното им състояние да не са различни от действащите в Европейския съюз. На 11 април те готвят национален протест, на който публично ще заявят проблемите си.

 

По данни на Евростат броят на хората с увреждания варира между 15-18% за различните европейски държави, а за България процентите са 7-8. Те настояват за разработване на нов социален модел, който да ограничи корупционните практики, да увеличи контролът и справедливо да разпредели публичния финансов ресурс. Според тях, нерегламентираните плащания започват много преди да се стигне до лекарските комисии.

Петя Чернева – представител на Българска асоциация диабет – Русе

„Който има фалшив ТЕЛК, той има възможност да ходи по институции, да си вади документи.”

Според хората с увреждания включването на решението на Териториалната експертна лекарска комисия само на водещото заболяване е предпоставка за намаляване процента на увреждане, което ще доведе до орязване или дори отнемане на пенсии. Те са и против въвеждането на втора комисия.

Светослав Чернев – член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

„И те ще кажат, само по документи: Да, този човек има работоспособност 20%, трябва да го пратим в Бюрото по труда. А за да стигнеш до Бюрото по труда ти трябва да имаш достъпна архитектурна среда и евентуално да ти намерят работа.”

И тъй като трудно си намират работа, хората с увреждания настояват в Бюрата по труда да се направят специализирани звена за тяхната интеграция според здравословните им проблеми. През тази седмица неправителствените организациите в цялата страна са организирали срещи с областните управители, за да им връчат протестната нота заедно с искания си, очаквайки подкрепа.

Източник:
http://news.bnt.bg/bg/a/khorata-s-uvrezhdaniya-izlizat-na-protest-zaradi-predlaganata-reforma-v-oblastta-na