Не говорите български? Вече няма да се губите в София

В столицата започна поставянето на нови указателни табели, които да помогнат за ориентирането в града на жителите и многобройните чужди туристи. 

Всички текстове са изписани на кирилица и латиница. Големината на шрифта е над минимума за такъв тип табели. Цветовете са тествани и адаптирани за различни групи със зрителни затруднения. Елементите са модулни, за да позволяват бъдещо надграждане и развитие на системата. Тотемите са двустранни и насочват туристите и в четирите посоки.

 

Новите табели са част от комуникационната кампания "София общува" за европредседателството ни, която бе анонсирана от главния архитект Здравко Здравков и Малина Едрева, председател на комисията по култура в СО, в края на миналата година. 

Тогава стана ясно, че в центъра на София ще бъдат поставени 40 информационни обекти - голям и малък тотем и стълб с табели. 

Видът им е разработен след анкета с 200 български и чуждестранни гости на столицата, които идват подготвени - знаят кои забележителности искат да посетят, но не и как да стигнат до тях. Проблем е и езиковата бариера. Затова сега се поставят тотемите с пешеходно човече най-отгоре. 

От тях ще става ясно на кое място се намира човек, коя забележителност е в съответната обозначена посока, нейният номер на разположената по-ниско карта, както и пиктограми на забележителностите. 

Горната част на новите табели е със светлоотразително фолио, за да се вижда ясно и вечер. 

Източник:
https://offnews.bg/obshtestvo/ne-govorite-balgarski-veche-niama-da-se-gubite-v-sofia-677640.html