Ученичка от Лвов ще представи свое откритие на международна олимпиада за гении в Ню Йорк

    Ученичката създала устройство за транслиране на цифровата информация на брайлов шрифт, съобщава ДС.  16-годишната единадесетокласничка София Петришин  учи в лицея "Орияна" и    е част от секцията по информатика на Младежката академия на науките. Тя споделя, че изобретението й е ориентирано към социализацията на незрящите. С него тя спечели националният конкурс в Украйна, а през лятото ще опита да получи световно признание.

  По думите на ученичката, тя е искала да създаде нещо, което да бъде полезно за обществото и интересно за самата нея.

 

  „Реших, че за незрящите би било удобно да получават информация посредством компютри с помощта на определен уред. В света има аналози на моето откритие, но те   струват от 2 до 5 хил. долара и фактически са недостъпни за украинците. „Поради тази причина от септември миналата година започнах да работя над проекта.“ Разказва София.

  Изобретението на ученичката от Лвов също ще помогне  на зрително затруднените да извършват операции с банкомат.

  „Сега  незрящите могат да се оправят с банкомата само с помощта на друг човек.Затова разработих прибора така, че да може да разчита данни от SD карта и да ги превежда символ по символ на брайлов шрифт. Би било чудесно ако незрящите го използват не само за банкомати, но и за четене.

  Олимпиадата за гении в Ню йорк е един от най-престижните конкурси за ученици  от цял свят. Победителят получава възможност за завършване на висше образувание в САЩ и ежемесечна стипендия. За да попадне на този конкурс София Петришин  победи в  националното състезание Intel-Техно.

 

Превод:

Александър Велков

 

Източник:

http://www.dsnews.ua/politics/shkolnitsa-iz-lvova-predstavit-svoe-izobretenie-na-mezhdunarodnoy-23032018063700