Хората с увреждания излизат на национален протест на 11 април

Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на национален протест на 11 април с искане за справедлива реформа. Напрежението сред тях беше изострено заради нова наредба за медицинската експертиза, която може да остави половината хора без инвалидни пенсии.

 

Новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи допълнителни проценти в медицинската експертиза, като с няколко леки заболявания човек може да постигне същите права, които гарантира тежко заболяване. Това, смята МЗ, не е справедливо. Намалената работоспособност и степента на увреждане пък се оценяват в диапазон от проценти, което според вносителите на проекта прави преценката субективна и дава възможност на всеки ТЕЛК да дава собствено решение.
Новата наредба фиксира строго процентите за всяко заболяване, като налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако, разбира се, се наложи преосвидетелстване. От ведомството подчертават, че за някои тежки и злокачествени заболявания процентите на оценката на инвалидността ще се повишат.
Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност ще ощети сериозно около половината хора с увреждания, ако им се наложи да се преосвидетелстват. Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия около 200 хиляди души, още 200 хил. пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на процент за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, тъй като при всеки отделен човек всяко заболяване има различен ход, в зависимост от придружаващите го. Болният с диабет например трябва да спазва строга диета, но ако той е и с придружаваща диагноза шизофрения, състоянието му е много по-тежко, отколкото на останалите със същата диагноза, подчертава д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Вдигането на процента при тежките заболявания според нея също е голяма заблуда, тъй като е нищожно, и при премахване на процентите на придружаващите заболявания отново ще лиши хората от права.

Източник:
http://www.segabg.com/article.php?id=900643