Незрящи ученици слушат на запис "Маминото детенце"

Разпространяват чрез ресурсните центрове 142 диска с над 500 творби в клас

Ученици с увредено зрение, за които е трудно или невъзможно да прочетат литературните произведения от учебната програма, защото ги няма на Брайл, ще слушат техни аудиодраматизации на CD.  Записите ще стигнат до тях през 5 ресурсни центъра - в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Това предвижда проектът „Прозорец към света” на НЧ „Христо Ботев”, който общинската фондация „Пловдив 2019” финансира с 2000 лева.

 

Образователният цикъл от общо 142 диска с над 500 произведения обхваща цялото учебно съдържание по литература от 7. до 12. клас. След като той е дарен на читалището от инициатора Красимир Воскресенски, който осъществява записите, НЧ „Христо Ботев” на свой ред ще дари колекцията дискове на ресурсните центрове. Там ще са на разположение на ресурсните учители. Тъй като записите на някои от произведенията са с голяма продължителност, децата с увредено зрение ще могат да ги взимат у дома. А родителите им могат да направят копия безвъзмездно, без след това да бъдат преследвани заради авторските права.

Образователният цикъл е плод на 30 г. работа, разказва актьорът Красимир Воскресенски. Идеята възниква по времето, когато той със своя Малък театър прави литературни четения на произведения от програмата за 7. клас пред ученици. На една такава среща с деца от ОУ „Алеко Константинов” в Музея на Съединението Воскресенски заварил залата, оборудвана като звукозаписно студио - с 6 микрофона и момче със слушалки на ушите. „Какво ще правиш?”, попитал той тийнейджъра. А ученикът отвърнал, че ще запише драматизацията по „Маминото детенце”, а после школото може да я даде и на други училища. Този малък „бизнесмен” днес трябва да е на 26 г. и дори не знам кой е и къде е, но реализирахме именно  неговата идея, казва Воскресенски.

Официално началото било поставено през 1997 г. В записите през годините са участвали над 30 актьори - от пловдивския Драматичен театър, Малък театър Пловдив  и трупите в Пазарджик и Благоевград. Самият Воскресенски поема голяма част от ролите. Продуктите представляват радиопиеси или поетични спектакли с оригинално музикално оформление. 

В момента с такива аудиозаписи на литературни произведения разполагат повече от 800 училища. След като те влизат в употреба в ОУ „Алеко Константинов”, учителката Нели Велева отчита и конкретни резултати при представянето на нейните възпитаници в изпитната кампания. При общ среден успех на пловдивските ученици 3.08, след година работа със записите нейните възпитаници  постигат 5,20. Според преподавателката една от причините е, че чрез актьорските изпълнения учениците възприемат не само смисловата цялост на творбата, а и емоционално я съпреживяват. 

Слушането на записи на художествени текстове не е нещо ново в учебната работа по литература. В някои страни като Франция и Великобритания то е даже задължителен елемент в програмите, а записите са продуцирани от Оксфордския университет, ВВС и Британския съвет. 

В Пловдив през 2008 г. завършва работата по цикъла от задължителните материали от програмата по литература. След като реклама на дисковете се завъртя по телевизията, ми се обади момиче да пита откъде да си вземе дисковете, разказва Воскресенски. Оказало се, че девойката е незряща, и той подарил целия цикъл. Още тогава екипът осъзнал колко полезни могат да бъдат записите в обучението на деца с увреждания.  Специално за тях съдържанието, което е разиграно като монолози, но без да се пропуска нито дума и от другия авторски текст, е разделено на аудиотракове. Така ученикът може да „превърта” - например с три кликвания върху клавиша на компютъра да си пусне направо третото произведение в даден диск с поезия. 

 Колекцията от CD-та е съобразена с промените в учебните програми през годините. На разположение на седмокласниците са дискове с творчеството на Ботев, Каравелов, Вазов, Йовков, Чудомир, Алеко Константинов. Хайтов, Емилиян Станев, Смирненски, Вапцаров, Валери Петров, Блага Димитрова се добавят в серията за 8. клас. За деветокласниците са направени записи на старогръцка, старобългарска литература и Библията. Данте Алигиери, Молиер, Байрон, Хайне и Пушкин в аудиоварианти са в помощ на учениците от 10. клас. Още произведения на българските класици са записани за 11. и 12. клас. Към задължителната литература са добавени и съвременни автори - пловдивчаните Димитър Атанасов, Иван Вълев, Добромир Тонев, Иван Странджев, както и Любомир Левчев, Мария Станкова, дори авторка на научна фантастика. 

 CD-тата със записи на наши класически литературни творби се приемат много добре и в българските общности зад граница. Целият комплект струва 1900 лв. Благодарствени писма пристигат от български училища и културни центрове в Далас, Оукланд, Чикаго, Украйна, Румъния, Молдова.

Заради огромния интерес сега НЧ „Христо Ботев” подготвя нов проект. В него предлага да прати 2 комплекта в Украйна, по един в Молдова и Румъния, а в Босилеград, Скопие и Корча артисти да отидат и да направят лично презентация. Идеята е с финансиране в рамките на Пловдив 2019 комплекти от CD-тата да се пратят безвъзмездно, където българското население не може да си ги купи. Инициативата има подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Източник:
https://www.marica.bg/nezrqshti-uchenici-slushat-na-zapis-maminoto-detence-Article-121196.html