Хората с увреждания и правителството: Проблемите са по цялата верига

Желанието на правителството е не да се спират или намаляват пенсии, да се ограничават права на хората с увреждания. Единственото като приоритет, около който се обединихме с неправителствените организации на и за хора с увреждания, е да се спрат измамите. Системата в момента има една много тежка болест и тя се нарича "корупция". Това заяви в студиото на "Денят започва" зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

 

Заедно с Адриана Стоименова – зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, тя коментира причините за гневните протести срещу готвената реформа в ТЕЛК-овете и недоволството на майките на деца с увреждания.

Проблемите са по цялата верига. Според нас, около това се обединихме всички, трябва да има наблюдение и заедно с това да има здравна електронна карта, електронно досие, за да може да се проследява заболяването, да се види как се е лекувал този човек, дали е ползвал някакви социални услуги, продължи зам.-министър Петрова.

Тя беше категорична, че злоупотребите ще бъдат "минимализирани" чрез въвеждането на тази електронна система.

Наистина трябва да се пипа по цялата верига. Здравната карта ще се обедини заедно със системата на НЕЛК и Агенция на хората с увреждания, за да се знае точният брой на хората с увреждания, къде се лекуват, по какъв начин и да се проследява тяхното заболяване. Това е едната мярка по отношение на контрола, съгласи се Адриана Стоименова.

За издаването на телковите решения тя отбеляза, че е постигнато съгласие "НОИ чрез доверени лаборатории и болници, при съмнение в издаденото решение, да прави контрол".

Лицето се изпраща на допълнителни изследвания и преглед, за да се потвърди текущото му състояние, добави Стоименова.

Източник:
https://www.bnt.bg/bg/a/khorata-s-uvrezhdaniya-i-pravitelstvoto-problemite-sa-po-tsyalata-veriga