За обидата и борбата на хората с увреждания – разказ от първо лице

Вчерашният скандален случай в парламента не е първият, който показва отношението на държавата към хората с увреждания

Вчерашният скандален случай, когато представители на протестиращите хора с увреждания не бяха допуснати в сградата на парламента не е първият, който показва отношението на държавата към тях. Преди 2 години служител на социалното министерство нарече родители: "кухи лейки".

 

За обидата и за борбата – следва разказ от първо лице.

Бояна е на 17 години, с множество увреждания. Миналата година майка й е била нейн личен асистент по европрограма. В дневник описвала час по час грижите, които полага, а чиновник проверявал.

"Мен лично са ме връщали за краснопис, т.е. според тях не го бях написала достатъчно четливо и вероятно са прави, защото съм го писала посред нощ, когато вкъщи е тихо, и ме върнаха и ми казаха, че трябва да го напиша по-четливо. Писах и плаках, повярвайте ми”, разказа майката на Бояна Валентина Христова.

Родителите са обидени и от вчерашната реакция на премиера Бойко Борисов. Той не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, но пред министрите си каза, че е плакал на телевизионен репортаж за майка с дете с увреждане и разпореди проверка.

Валентина смята, че това е чист популизъм.

„Ако той се опитва да си вдигне акциите, образно казано, на гърба на хората с увреждания, може и да е успял, надявам се да не е успял. Той сега ли чу, че в държавата, която управлява, има хора с увреждания?!”, пита жената.

През 2016 г. протестът на родителите също завърши с обида – охранител на социалното министерство ги нарече "кухи лейки". Впоследствие беше уволнен.

Източник:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/za-obidata-i-borbata-na-horata-s-uvrezhdanija-razkaz-ot-parvo-lice.html