Нова система за четене улеснява хората с нарушено зрение

ELIA Frames може да бъде научена само за три часа

Според компанията от САЩ, ELIA Life Technology, едва по-малко от един процент от хората с нарушено зрение, могат да четат Брайлово писмо. Известна с трудността, научаването на азбуката отнема до 10 месеца. Новата система на компанията ELIA Frames, може да бъде научена само за три часа.

 

Работейки със своята майка, главният изпълнителен директор на компанията, Андрю Чепайтис, бил вдъхновен да създаде системата, когато баба му започнала да губи зрението си и открил, че брайловото писмо е твърде трудно за научаване.

ELIA Frames е всъщност шрифт, състоящ се от релефни знаци, които може да бъдат усетени с върха на пръстите, като всеки символ представлява отделна буква или цифра от широко използваната римска азбука. Около всеки знак има външна рамка, така че потребителите лесно могат да разберат, къде завършва един знак и започва следващият.

В тези рамки се намират специфични елементи, уникални за всяка буква, които се базират на начина, по който изглежда буквата. Системата е създадена така, тъй като повечето от хората с нарушено зрение са родени зрящи и вероятно ще бъдат запознати с вида на буквите. Също така, това позволява на хората с леко и без нарушено зрение да четат визуално шрифта след кратко обучение, тъй като символите са базирани на буквите, които вече знаят.

Шрифтът работи във всякакъв размер, за разлика от брайлът, който може да бъде отпечатан само в един стандартен размер, тъй като размерът на разстоянието между точките има значение.Компанията използва специален принтер за отпечатване на ELIA Frames документи, като разработва търговска версия на печатната технология, за да може документите да бъдат отпечатвани навсякъде.

Източник:
http://www.monitor.bg/