Как в Китай се борят с неправилното пресичане

Проблемите с неправилното пресичане определено не са български стандарт. Но пък и решенията у нас са далеч от нивото на иновативност на китайците. За първи път нестандартната мярка е приложена на практика, но пробно, в няколко града.

Въпреки че размерите им са далеч от тези на Пекин, трафикът е не по-малко натоварен. Но това не спира жителите да нарушават правилата и да пресичат на червен светофар. И така се стига до интересното решение за справяне с проблема, въведено от местната управа.

 

На тротоара при всяка пешеходна пътека, оборудвана и със светофар, са поставени специални жълти колчета. В тях има инсталирана светлинна и звукова сигнализация, която подканва пешеходците да пресичат на зелено и да си останат на мястото си, когато е червено.

И ако въпреки гласа, който им казва, че е опасно за тяхното здраве, някой тръгне да пресича, се включва допълнителната функция - силна струя с вода. Тя опръскват нарушителя по краката, когато премине през жълтите колчета, предават от BBC. Това го спира да пресече на червено и така се предотвратяват инциденти.

Идеята доби популярност в социалните мрежи в последните дни. Появиха се и клипчета с реакциите на изкъпаните пешеходци. Видимо нетрадиционната мярка дава ефект и вероятно ще намери място по улиците и на други китайски градове. А защо не и в други части на света.

Източник:
https://lifestyle.bg/ideas/kak-v-kitay-se-boryat-s-nepravilnoto-presichane.html