Незрящ френски учител прекоси най-голямата солна пустиня в света

Той измина пеша 140 км само за седмица с помощта на слухов GPS

Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг:

Незрящ френски учител измина пеша 140 км за 7 дни, прекосявайки най-голямата солна пустиня в света. Салар де Уюни е плитко солено безотточно езеро в Боливия, което през зимата пресъхва и се превръща в този изключителен природен феномен.

 

41-годишният Албан Тесие, родом от Нант, получил медийна подкрепа от боливийските власти, които възнамерявали да направят реклама на Салар де Уюни, една от най-големите туристически атракции на страната.

"Незрящият учител Албан Тесие приключи 140-километровия си преход в Салар де Уюни, за да покаже на света, че физическите ограничения не са непреодолима бариера по пътя към успеха", заяви министерството на културата и туризма на Боливия.

Тесие ползвал слухов джипиес. Той е теглел количка на колелца, в която имало неща от първа необходимост, и бил следен от разстояние от поддържащ екип.

Френският учител трябвал да се бори с ветрове и студено време. Той е засегнат от пигментозен ретинит, наследствено заболяване, което често причинява слепота.

Салар де Уюни е с площ 10 582 кв. км. и се намира на 3650 метра надморска височина в департамента Потоси. В Салар де Уюни са най-големите залежи от литий на планетата. Температурите там варират между минус 3 градуса и 20 градуса Целзий.

Източник:
https://fakti.bg/life/318559-nezrasht-frenski-uchitel-prekosi-nai-golamata-solna-pustina-v-sveta