Обслужване на незрящи пациенти в болница

 

Материал на Vision Australia

Незрящите и хората с нарушено зрение имат нужда от описване на околната среда. Чрез някои прости упътвания можете да направите престоя им в болница максимално безпроблемен и  удобен.

 

Едно добро начало

Пациентите на легло

Мобилни пациенти

Деца

Деца и ученици

Време за хранене

 

 

Едно добро начало

·        Представете се и се обърнете към пациента по име, така че той да разбере че говорите на него, а  не на друг пациент на съседното легло. 

·        Представете пациента на другите болни в стаята. 

·        Попитайте  го в каква степен е загубил зрението си, колко вижда. Малък брой пациенти са напълно слепи.

·        Попитайте пациента от каква помощ се нуждае вместо да правите предположения.

·        Уверете се, че участва в обсъждането на процедурите и медицинските планове. Това че е незрящ или зрително затруднен не означава, че не чува или не разбира казаното. 

·        Кажете "Довиждане", когато приключвате разговора и дайте знак, когато напускате стаята.  

 

Пациенти на легло

·        Поставете „знак за разпознаване“ над леглото на пациента и/или на табелите на вратата.

·        Помислете за регулируемо осветление за пациентите с остатъчно зрение

·        Обозначете кутиите за лекарства по удобен за пациента начин - брайл, надписи с по-големи букви, 3D маркер и т. н.

·        Пациента може да предпочете легло в определена част от стаята(в ъгъла, до прозореца или вратата) за да избегне досега  с вещи на другите пациенти, индиректно помагайки им да  ги подредят, така че да им е максимално удобно.

·        Не премествайте без да е необходимо принадлежностите на пациента. Ако го правите, предупреждавайте за това.  

·        Винаги информирайте пациента преди да предприемете дадена процедура.  За някои подобно докосване  без предупреждение може да бъде доста изнервящо

·        Ако превързвате очите му, уверете се, че ушите и други сетивни органи не са заглушени.

·        Познаването на процедурите може да  помогне на пациента да  структурира ежедневието си. Уверете се, че има достъп до радио с говорещ часовник, говорещ часовник, брайлов часовник или часовник с големи цифри.   

 

Придвижване на пациентите

·        Ориентирайте  пациента за стаята му, започвайки с някаква  опорна точка като леглото му.   

·        Когато помагате на пациента да се ориентира на непознато място, вървете с него, вместо да го насочвате само чрез вербални напътствия. Това ще му помогне да научи разстоянията и да намери сенситивни ориентири, така че следващия път да премине маршрута самостоятелно.  

·        Не поставяйте препятствия по пътеките или коридорите, доколкото е възможно и информирайте пациента  за промени в средата, в която се движи. 

·        Попитайте пациента дали желае да Ви хване за ръка за удобство при воденето. Ако  отговори утвърдително, позволете му да Ви хване над лакътя с палец от страната на придружавания.

 

Деца

Медицинският персонал би следвало да говори с родителите за специалните нужди, които може да има детето преди то да бъде прието. Ако това не е възможно един от родителите би трябвало да остане с детето или да прави продължителни посещения докато средата все още му е непозната.  

 

Бебета

·        Оставянето на  незрящо бебе да лежи на гърба си за дълъг период от време, дори да  изглежда спокойно го поставя в риск от закърняване на сензорите.

·        Липсата на отговор от  негова страна не трябва да се бърка с глухота или интелектуална недостатъчност.  Правилното, продължително стимулиране, като меко говорене и нежно докосване е задължително.

·        Едно незрящо бебе  получава информация за околната среда чрез устата си, а по-късно чрез изследване  посредством докосване. Уверете се, че бебето има познати и любими играчки, които да бъдат лесно достижими. Играчките трябва да имат разнообразни текстури, да издават интересни шумове и да са безопасни и приятни за устата.

 

Ученици

·        Детето трябва да е в състояние да изследва средата свободно, колкото е възможно по-независимо.

·        Винаги обяснявайте какво правите и описвайте околността и  ситуациите.

·        Насърчавайте го да използва ръцете си за да опознае новите предмети. Покажете му къде са напитките и питиетата на подноса и как да отвори опакования продукт.   

·        Избягвайте да говорите за състоянието му в  негово присъствие.

·        Избягвайте ползването на ненужни подвижни мебели и се опитайте да предвидите възможните спънки, включително случайностите. Например остри ъгли или разклонители.

·        Окуражете го да практикува способностите си, като храненето.

·        Въвлечете го в подходящи за възрастта му игри и групови занимания. 

  

Време за хранене

·        Прочетете позволените храни и позволете на пациента да избере менюто си.

·        Кажете на пациента кога порцията му е пристигнала и къде е разположена таблата.

·        Цветовия контраст би бил подходящ за слабовиждащи. Поставяне на тъмен поднос или плат под бяла чиния    може да очертае контурите на съда.

·        Опишете съдържанието на подноса. Може да използвате стрелките на часовника("Месото е на 6 часа") или да обясните че обектите са горе, долу, от лявата или дясната страна на чинията. Месото би трябвало да е на 6 часа, защото ще е по-лесно да бъде нарязано.

·        Попитайте пациента дали има нужда от  помощ при разопаковане на продуктите.

·        Попитайте пациента дали има нужда от помощ с храната, вместо да предлагате да им я нарежете.

·        Подсигурете затворени съдове за горещите напитки и кажете на пациента къде са поставени. 

Превод:
Александър Велков

Източник:

https://www.visionaustralia.org/information/family-friends-carers/caring-for-patients