В нижни Новгород създадоха прототип на приложение за незрящи, позволяващо разпознаване на транспорта

По думите на Министъра на информационните технологии и връзки в региона Сергей Ефимов, след доразработването и пуска на приложението, то може да бъде внедрено и в други градове.

Прототипът на мобилното приложение, което ще повиши достъпността на обществения транспорт за хора с ограничени възможности е разработен в Нижни Новгород. За това съобщи пред ТАСС студентът от Нижегородския държавен университет "Им. Лобачевски" Владислав Яшков. През април 2019 г. прототипът на мобилното приложение, предназначено за незрящи стана победител в номинациите "Достъпен град" на провелият се в Нижни новгород Global City Hackathon - първият в Русия хакатон, в рамките на който се разработваха прототипи на IT-услуги и продукти за повишаване комфорта на живота в града. Мобилното приложение ще позволи да се създаде оптимален маршрут до спирките на градския транспорт, разпознаване на приближаващ автобус, както и осведомяване за номера и маршрута му.

"В рамките на хакатона разработихме прототип на приложение за незрящи: система за разпознаване на обществения транспорт, интерфейс, детайли за навигиране на пътника. След хакатона екипът от разработчици се срещна с представители на администрацията в Нижни Новгород, които ни предложиха да разширим проекта, създавайки приложение не само за незрящи, но и за всички трудноподвижни граждани. По същество, това ще бъде пълноценна система, интегрирана в обществения транспорт" коментира Яшков.

Навигатор за незрящиИдеята за създаване на приложение, което би улеснило незрящите при придвижването им в града е хрумнала на разработчиците няколко дни преди хакатона, припомня си Яшков.

"В Нижни Новгород имаше кръгла маса за проблемите на незрящите, на който присъстваха участници от цялата страна. Тъй като аз и колегите ми по проекта работим в компанията "Миксар", занимаваща се с технологията на компютърното зрение и добавената реалност, ние запитахме участниците с какви проблеми се сблъскват в града и как можем да им помогнем за решаването им? Най-актуалният проблем, който обсъждаха повече от всичко останало, беше достъпността в транспорта. Разбрахме, че мобилното приложение, способно да разпознава движещи се автобуси и да съобщава за тях на незрящия, би помогнало да се разрешат тези проблеми" отбелязва събеседника.

По думите на Яшков, подобна система под името "Говорещ град" е реализирана в Санкт Петербург. Интеграцията й струвала 1,5 милиарда рубли. Системата предвижда наличието на специални датчици, разположени на спирките и средствата за обществен транспорт. Незрящият получава устройство на абонаментен принцип, разпознаващо тези датчици. Така незрящият може да разбере, че автобусът му пристига" разказва Яшков Събеседникът отбелязва, че въпреки плюсовете, системата има и ред минуси. "Не става дума само за високата стойност на внедряването й разходите по придобиването на абонаментните устройства, всяко от които струва 15 хил. рубли. Към тази система засега не са включени всички автобуси. Освен това тя не винаги разпознава правилно автобусите, които се движат в обратно и попътно направление." добавя Яшков. Идеята на разработчика се състояла в това да се създаде мобилно 

приложение, което незрящите да използват на обикновен смартфон, без да закупуват специализирано оборудване. "Много млади незрящи работят със смартфони. Сред изключенията са късноослепелите и онези, които не са осъзнали преимуществата на смартфона" разказа пред ТАСС незрящият участник от екипа на разработчиците Иля Лебедев. В проекта, по негови думи, той изпълнява функциите на продуктов мениджър и тестер. Мнението на Лебедев е, че нивото на мобилност на незрящите в Нижни Новгород е по-ниско от Санкт Петербург, където е внедрена системата "Говорещ град". "Няма нито едно достъпно и устройващо незрящия навигационно приложение. Дори при широко използваните навигационни приложения има проблеми" добавя Лебедев.

Разработка на основата на невронни мрежи

Разработката на прототипа на Global City Hackathon, приложението "Достъпен град", отнела три дни. Върху проекта работили шест човека. По замисъла на разработчиците готовото приложение ще има няколко режима. 

Първият - пешеходен навигатор, който ще позволи създаването на маршрут до която и да е точка в града, отчитайки съществуването на градски транспорт. "С помощта на вибрация приложението ще насочва човека в необходимата посока" разказва Яшков.

На спирката то може да бъде включено в режим за сканиране на автобуси. За разпознаването на автобуса в софтуера ще отговарят три невронни мрежи. Първата ще разграничава автобуса от останалите МПС, втората ще уточнява номера му, а третата ще разпознава цифрите на този номер. Системата ще оповестява гласово, че автобусът е пристигнал, а вибрациите ще насочват незрящия към отворените врати" разказва Яшков.

В този момент, освен работа с невронни мрежи, създателите на приложението са ангажирани с решението на проблемите за адаптиране на приложението за хора, придвижващи се на инвалидни колички. За "тях е важно автобусът да е оборудван с рамка или подемник и подът да бъде нисък и нашата задача е да въведем тези автобуси на картата" отбелязва Яшков.

По думите на разработчиците, една от важните задачи ще бъде интеграцията на приложението в системата на управление на градския транспорт. "Изключително много ще зависи от интеграцията на нашето приложение с информационните транспортни системи. Погрешно е да се смята, че нашето приложение е просто цифрова разработка, то разбира се се нуждае от съпътстваща инфраструктура" добавя Лебедев.

"Много зависи и от разпространението на смартфони в средите на незрящите. Тук също има въпроси, които планираме да решим заедно с властите - преди всичко те са свързани с предоставяне на смартфони като помощни средства. Засега държавата не смята смартфоните като средства за рехабилитация на зрително затруднените" добавя събеседникът.

Поддръжка на проекта

 По думите на Министъра на информационните технологии и връзки на Нижегородска област Сергей Ефимов след доразработването и пускането на приложението, то може да бъде внедрено не само в Нижни Новгород, но и в други региони на Русия. "Планира се проектът да се развива в посока към хора на колички и трудноподвижни граждани. За такива категории граждани смартфона стана първостепенен помощник в съвременния свят и средство за общуване. Затова мнението ми е, че решението може да бъде приложено не само в нашия регион, а в общодържавен мащаб." - коментира Ефимов за ТАСС.

В университета "Лобачевски" също отбелязаха актуалността на разработката, която ще позволи да се облекчи живота на хиляди слабовиждащи и незрящи жители на страната. "На този етап планираме да окажем поддръжка по насърчаване на проекта. Нашата задача е в кратки срокове, максимално голям брой инвеститори да разберат за разработката. 

А ако се наложи ще съдействаме на разработчиците за патентното и юридическо обезпечаване" съобщи за ТАСС Кирил марков, временно изпълняващият длъжността "ректор" на университета "Лобачевски".

Превод:
Александър Велков
Източник:
https://tass.ru/obschestvo/6495598
Дата на публикация:
31 май 2019 г.