В одеса създадоха миниатюрни копия на исторически сгради, които могат да се докосват

  В Одеса бяха изложени първите три умалени копия на исторически сгради, които могат да се докосват с ръце. След това да се огледат от всички страни и даже отгоре. Сградите са са старата борса "Мерия", Археологическия музей и Музея на морския флот(бившият Английски клуб).

 

  Микросградите са изработени в рамките на проекта "Докоснете Одеса със затворени очи", адресиран към незрящите. Към макетите е подготвена и информация на брайл, включваща история на построяването им и други важни факти.

  Малките копия съответстват точно на по-големите си братя. В началото на проекта историческите сгради са били сканирани по метода  "3D сканиране", като са били използвани камери и дронове. Получени са били детайлни триизмерни модели, след което са били създадени копията на сградите - чрез фрезоване и 3D печат.

  Миниатюрите са направени от бронзов прах, с максимално следване на детайлите(1:72). Идеята за проекта е на одесчанката Светлана Стрелцова. Вдъхновили са я подобни обекти в Краков.

  "Разхождайки се в Краков, случайно се натъкнахме на макети на краковското кметство и Вавелския парк с кралски замъци и катедрали, в които са били короновани повече от 20 полски крале и където е погребан Адам Мицкевич. Прииска ми се подобни модели да бъдат направени и в Одеса. Помислих си "Не заслужава ли Одеската дума да бъдат оценени нейните архитектурни изящества от незрящите одесчани  и туристи?!".

  Съвсем скоро предстои откриването на още два модела  - Воронцовският дворец и колонада. Най-сложният в техническо отношение модел ще бъде представен в Деня на града(В Украйна тези градски празници нямат непременно фиксирана дата. В Одеса празникът се провежда в началото на септември - бел. на А. Велков). Стойността на проекта е около 2 милиона и 600 хил гривни(Пресмятайки според курса за деня, който е 14.58 гривни за лев, изчисляваме, че стойността е малко над 178 хил. лв.). - бел на А. Велков). Реализиран е с пари от публичния бюджет.

 

Превод:      
Александър Велков
Източник:
http://culturemeter.od.ua/v-odesse-sozdali-mini-muzei-kotorye-mozhno-poshhupat-71284-2/
Дата на публикация:
25 юни 2019 г.