Как се провеждат курсовете за работа със смартфон за незрящи в Киев

  Смартфоните им винаги са с изключен екран. Това изглежда плашещо странно, но тук може да се мине и без зрение, така или иначе Те разполагат с такова.  Всичко, което им е необходимо за използването на смартфона са чувствителни пръсти и слух. Не обичат думата "слепи", въпреки че до момента тя позорно съществува в имената на техните организации.  Предпочитат думата "незрящи". Те са такива, каквито и ние с вас, но с увреждане заради нарушеното зрение. За тях смартфона е допълнителен личен помощник, в който е съсредоточена голяма част от живота им. Звучи невероятно, но те ползват почти всички функции на смартфона с изключение на снимките и видеата. За това в голяма степен са допринесли двама човека, разработили специална програма за обучение на незрящи и готови да споделят своите знания, за да помагат на хора с такива увреждания в цялата страна.

 

  За това в нашето общество все още не е прието да се говори. За такива хора и проблемите им рядко се пишат статии и се снимат репортажи по телевизията. Те не виждат, но в  същото време могат да ползват смартфони. В пълен мрак. В Украйна те си имат организация - Украинско общество на слепите (УТОС), съществуваща още от 1933. Централното управление, а също и специализираната библиотека "Николай Островски" са разположени в Киев на Печерски спуск, недалеко от станцията на метрото "Кловская". Статистиката за тези хора се води лошо, така че данните са твърде относителни. У нас има около 40 хил. незрящи в цялата страна, а в Киев са повече от 3 хил.  Улиците на града ни не са приспособени за придвижване на хора с увреждания. Съществува понятие "универсален дизайн" или "включващ дизайн", предвиждащи равни условия за всички. В нашето ежедневие вече навлиза понятието "среда без бариери". В града се изграждат метростанции с асансьори за инвалидни колички, новите магазини поставят рампи, от които, трябва да се каже,  се ползват не само хора с физически увреждания, но и майки с деца. По думите на директора на Учебно-информационния  компютърен център  към УТОС Александър Гордейко даже преустройството на пешеходния маршрут и полагането на тактилни плочки  на тротоара от станция "Кловска" до УТОС е направено без да се търси мнението на онези, които ще ги ползват и техните реални потребности. В крайна сметка властите твърдят "Ето, ние направихме нещо за вас, а то отново не ви харесва", оплаква се той.

  Сградата на Централната библиотека към УТОС "Николай Островски". Киев, Печерский спуск 5. Стълбището на втория етаж в библиотеката, както би следвало представлява пример за универсален дизайн. Затова, че там регулярно ходят незрящи напомня плочка до пешеходната пътека.

  Най-малко от всичко очакваш да видиш компютри в УТОС. Но те са не по-малко важни за незрящите отколкото за нас. Седим в Учебно-информационният център на УТОС, където протичат занятия за обучение на незрящи за използване на смартфони. Тук има персонални компютри, твърде стари(на повече от 10 години), които не очакваш да видиш на място, където се обучават незрящи. Говорим за важни промени в обществото, когато за тези хора няма да се говори само на

трябвало да се отървем. "Между себе си се шегуваме, че 3 декември е денят на светия инвалид", разказва Александър.       

 

 

Колко време е необходимо, за да бъде обучен един незрящ да работи със смартфон?

 

 

 Занятията се провеждат в група, по две седмично с продължителност 3-4 часа. В групата може да има до 8 човека. Често и по-малко. На всеки трябва да се обърне внимание. А е неизбежно звуковия съпровод на работата със смартфон да предизвика истинска какафония. Провеждащият занятията инструктор Игор също е незрящ. Но по външният му вид, по никакъв начин не може да се предположи, че съответства на стереотипа как изглежда човек без зрение. Буквално излъчва оптимизъм, разказвайки за успехите на своите подопечни. Основната му работа е свързана с програмиране, което само по себе си предизвиква удивление. Отличава се от останалите IT-спецове по тъмните очила, които не сваля. Тениска с емблемата на NASA, на масата пред него IPhone, вярно, не най-новият модел, на ръката - часовник Apple.

  Има три нива на обучение - начално, разширено и за на преднали.  Всеки курс е разчетен за шест седмици.

  Началното ниво е посветено на преодоляване психологическите бариери, свързани с взаимодействието на незрящия със смартфона. Повечето курсисти имат опит със старите телефони с бутони, старите Nokia 3310 - те са били удобни за ползване от незрящи, обяснява Игор, като единственият им недостатък бил невъзможността за гласов прочит на SMS-и. Но курсистите нямат опит с използването на смартфони със сензорни екрани. Боят се, че ще повредят нещо или, че ще направят грешка. Особено сложно е с възрастните хора да ползват интерфейса без физически бутони. По времето на началния курс се изучава жестовата навигация и се запомня къде виртуално се намират важните за ежедневната работа със смартфона елементи. Например, нивото на зареденост на батерията.

  Следващият етап на обучението включва усвояване работа с приложения, изчитащи информацията на екрана, набор на текст и други програми. "Практически ние работим с всички приложения, както останалите хора", обяснява Игор "Facebook, Private24, Viber: всички те са достъпни за ползване от незрящи". Единственото, за което можем да упрекнем нашите разработчици е, че не винаги озаглавяват контент дескрипторите, позволяващи да се озвучи един или друг елемент. Компаниите, разработващи приложенията се справят с това по-добре.".

    И накрая, най-опитните ползватели изучават такива сложни процедури като връщане на смартфона до заводските настройки и самостоятелна настройка на специализирания софтуер(нещо, което обичайно се прави от инструктора). Както и инсталирането на приложения, неприсъстващи в онлайн магазина.

 

Какви смартфони са подходящи за незрящите?

 

  Както и се предполага, IT дспец като Игор, естествено предпочита смартфон, но си дава сметка и за това, че мнозинството разполага със смартфони под Андроид. За работа е подходящ, който и да е модел, поддържащ приложението TalkBack. То се е появило още с втората версия на Андроид, но по думите на Игор е станало удобно за работа след версия 4.

  Теоретично, всеки смартфон под Андроид при първо включване трябва да премине в режим "TalkBack" при натискане на двата бутона за контрол на звука. Проблемът е там, че не всички производители тестват тези възможности. Не всички шорткъти в менюто могат да се озвучат, а при активацията на TalkBack не могат да бъдат озвучени последващите действия, което е ключово за незрящите, тъй като не могат да разберат какво очаква от тях устройството. Най-неудобните смартфони, с които се е сблъсквал Игор са Lenovo, HTC и Meizu. Най-разпространените смартфони  при посещаващите ги за първи път са Xiaomi и Samsung. И те са доста удобни за незрящите, разказва Игор. За тях е важно тактилното усещане, как лежи в ръката им, не по-малко важен е панела на модела и по-точно достъпността на звуковата навигация до всички раздели. Основен критерий за избора на смартфон е бързата реакция и гласовата навигация на всички жестове. Не е толкова важна работата на екрана, а  най-енергоемко е приложението със синтезираната реч. Така че технологическия и ценови праг на такива  смартфони не е висок.

  На занятия в УТОС може да дойдеш и без личен смартфон. С подкрепата на оператора lifecell  в центъра били доставени смартфони General Mobile. В началото GM 8 Go, а след това GM 8, между другото на сайта ни има  кратко описание на тези модели, които обичайно се използват от "новаците". Като цяло инструкторите не препоръчват да се закупува предварително смартфон, тъй като далеч не всички са удобни за използване  от незрящи. В практиката им има немалко случаи, когато роднини купували  смартфони без оглед на техническите особености и  удобството на тактилните усещания. Като цяло lifecell  бил готов да предостави за курсовете в УТОС и други смартфони, включително Samsung и Xiaomi). Но инструкторите сметнали, че General Mobile 8 са напълно подходящи за обученията. На първо място, специалните им настройки са достъпни веднага след поставяне на SIM-картата и включването им, така че не е необходима помощ от зрящ. На второ място - те автоматично се обновяват до Android 9.0 Pie. И трето - не пречат на ресурсоемките приложения за незрящи, изискващи работа със синтезатор на глас. А след преминаването на  курса, когато се е  изградил потребителски опит и разбиране за особеностите при работа със смартфон,  подборът на най-подходящото устройство става по-лесно.

 

Как "новобранците" могат да разберат за курса и къде трябва да отидат?

 

Има възможност кореспонденцията да се проведе през интернет и социалните мрежи. Компютърният център разполага с Facebook страница и сайт: blind.org.ua. Най-натоварените сезони за обучение са пролет и есен. През лятото повечето хора са заети, а зимата е най-сложният сезон, що се отнася до придвижването на незрящи в града. Освен в Киев, такива курсове има още в Днепър, където те са водени от двама подготвени инструктора. Неотдавна курсове са достъпни в Мариопол и  Крив Рог, има и планове да се стартират и в Харков.

 

Какви приложения ползват незрящите?

 

 

 

  Съществува цяла група приложения, разработени специално за незрящи. В повечето случаи това са или безплатни програми, създадени от ентусиасти. Те се отличават съответно с проблеми  с функционалността, стабилността и поддръжката. Другите са платени и създадени зад граница, тоест не са евтини. Най-често се използват аудиогидове(приложения, разказващи какво има около  ползвателя), навигатори за незрящи, а също и приложения за разпознаване номинала на банкнотите. Навигацията за незрящи има своите особености и използва ориентация според циферблата на часовника. Такива навигатори оперират не само с понятия като "надясно", "наляво", но и "умеят" да правят подсказки от типа "Вървете 300 метра в посока на 3 часа". Аудиогидовете включват описания за това какви магазини или кафенета се намират наоколо, когато  ползвателите  преминават от там. По принцип, за незрящите има достъпни дори и игри. Например шашки, главоблъсканици, има няколко специални игри, създадени за незрящи, в които е използван звуков интерфейс. Но това е по-скоро демонстрация на възможности, отколкото интересно. Играта на такива игри бързо омръзва, твърди Игор.

 

 

Едно от знанията, което хората най-много искат да получат е писането на текстови съобщения или въвеждане на символи при търсене. По принцип съществуват приложения за набор на текст на брайл. На пръв поглед звучи необичайно, нали всички знаем че брайлът се състои от изпъкнали точки, които очевидно не могат да бъдат възпроизведени върху плоския екран. Но в действителност има специално приложение  с шест уголемени бутончета на екрана, повтарящи матрицата, от която се формират буквите на шрифта. Въпреки че, по думите на Игор Кушнир, такива методи рядко се ползват в реални ситуации, заместени от други средства за набор на текст. За да забързат процеса незрящите използват ускорено възпроизвеждане на текста, така че отстрани това звучи като края на рекламите по радиото. Сещате ли се, където се възпроизвежда информацията за разни лицензи, а звукът се ускорява, за да се пести скъпото ефирно време (Такъв еквивалент в България са съобщенията в рекламите за лекарства, призоваващи ни да прочетем опаковката - бел. на А. Велков). И на практика скоростта, с която незрящите набират текст е просто фантастична. Мога да кажа, че не отстъпва на тази, с която работят редовите потребители.

 

Специални приложения за незрящи

 

Повечето такива приложения са разработени специално за незрящи и съществено облекчават адаптацията им при работа със смартфони. В днешно време броят им е голям, но ние ще се спрем на по-важните.

  Blind-Droid Wallet

Безплатно приложение за Андроид за разпознаване на банкноти. Не винаги работи коректно. Основното му преимущество е достъпността. За разпознаване на гривните(украинската валута-бел на А. Велков) е необходим допълнителен модул.

MCT Money Reader

Доста функционално приложение, разпознаващо номиналите на множество валути. Има версия за Android и iOS. След тридневно безплатно ползване се налага да се заплаща абонаментна такса - 29 гривни на месец, а при цялостна покупка - 394  гривни(1 лев може да се размени за около 14.50 украински гривни - бел. на А. Велков).

Voice Dream Reader

Може да се даде за пример като възможности, удобство на работа и качество на синтезатора на реч. Предназначено е за четене на текстове и аудиокниги. Еднакво удобно е и за зрящи и за незрящи. Поддържа най-популярните формати: (DOC, PDF, RTF),както и  ePub и DAISY.  Струва 240 гривни и има версия на руски.

 

TapTapSee

Това приложение позволява разпознаването и идентифицирането на обекти с помощта на камерата на смартфона.  След заснемането то описва словом какво е изобразено на снимката.

 

Lazarillo

Този аудиогид работи с GPS и ни помага да се ориентираме в града. ММожем да обходим маршрута пеша или с обществения транспорт. Ще научим какви са околните обекти, включително провеждащи се в момента мероприятия.

 

GetThere

Пешеходна навигация за незрящи. При придвижване приложението не насочва,  обяснявайки по карта. Просто казва накъде да вървиш и ти напомня след всяко  пресичане, а може и да ви предупреди при отклоняване от маршрута.

 

Тифло Медиа

Приложение, съдържащо библиотека със съпътстващи коментари на художествени, анимационни и документални филми. Може да се синхронизира при слушане с аудиопътеката на съответния филм, без да се получава конфликт между двата звукови потока.

  За онези, които искат да научат повече - филми с аудиодискрипция има в Youtube. Достатъчно е да напишете в полето за търсене  "филм" и да добавите думата "тифлокоментари". Също с Библиотека и с филми и тифлокоментари разполага услугата Megogo.   

 

Moovit

Приложението не е създадено специално за незрящи, но се цени от тях заради точността и удобството при работа с обществения транспорт, предупреждавайки пристигането му на спирката в реално време.

 

 

Be My Eyes: Зрение на заем

Няма как да не се спрем по-подробно на това приложение. Разполага с версия за Android и iOS. Дословно се превежда като "Бъди моите очи" и позволява на всеки човек да стане доброволец и да се присъедини към армията, готова да подпомогне незрящите, в случаите когато това е необходимо. Чрез приложението съвременните технологии дават възможност на незрящите да потърсят съдействие, когато имат нужда да видят/разгледат нещо, а наоколо няма никой, към който да се обърнат  с такава молба. Тогава пускат Be My Eyes и в режим "Видеовръзка" се свързват с най-близките и свободни доброволци. Доброволецът, инсталирал приложението, получава съобщение с молбата за помощ. И приемайки го се превръща в очите на незрящия.

 

 

Бъдещото развитие на курсовете - не само в Киев, но и в региона

 

Днес Александър и Игор водят курсове в Киев, в които незрящите се обучават да работят със смартфон. Разработената от тях методика позволява да бъдат обучени инструктори, придобили капацитета да преподават в региона. В това им помага lifecel, спонсор на обученията на подготвящите бъдещите инструктори в Днепър и Мариупол. Има планове за разрастване на тази полезна и важна инициатива в рамките на цялата страна, за да могат смартфоните да са достъпни за максимално голям брой незрящи. "С появата на смартфона, компютъра се превърна просто в по-голям mp3 плеър" твърди Игор. За незрящите смартфона е незаменим помощник, способен  не просто да отговаря на заявки за търсене, но и да подава ежедневни напомняния, да покаже маршрут на непознато място, разказвайки за това което се намира отстрани, да разпознае банкноти и даже да повика чрез видеопозвъняване доброволец, използвайки очите му.

   Процесът по овладяването на смартфона от незрящите не е лесен. Едни се справят по-бързо, други по-бавно. В курсовете често се записват  и хора на възраст, включително и с нарушен слух. Обучението им е тежко, но инструкторите са готови да помогнат на всички желаещи. Има и примери за обратното - три месеца след като губи зрението си Евгений Болшак пристига самостоятелно на курс, зимно време - в поледицата. И усвоява работата със смартфона рекордно бързо, въпреки че до този момент е бил ползвал само устройство с копчета и набирал  номерата по памет. Бил запомнил 45. За него смартфона е не само възможност за достъп до информация, но и такава да бъде независим. Сергей Левищенко, преминал вече през курс, добавя "Днес смартфона е прозорец към света за съвременния човек. И той трябва да бъде отворен за всички.".

 

Превод:
Александър Велков
 
Източник:
https://naiu.org.ua/razgovor-v-temnote-kak-polzuyutsya-smartfonamy-nezryachye-lyudy/
 
Дата на публикация:
27 юни 2019 г.