Автор на социален проект: "Много незрящи хора живеят по-цветен живот от нас"

  Незрящите могат да водят същият наситен и богат живот като останалите хора, погрешно е да ги смятаме за "непълноценни." Това мнение изрази в ефира на радио Балтком социалният предприемачи автор на проекта "Погледни със сърцето си" Максим Михеев.

Той сподели впечатленията си от посещението на изложба, посветена на живота на незрящи хора. По думите му, това преживяване го накарало да погледне на хората с подобно увреждане от различен ъгъл.

 

„Това не са ограничени хора. Това са хора, които живеят наситен със събития живот, дори по-ярки и цветни от нас. Например има сляп катерач, който изкачи седем върха и попадна на корицата на „Таймс“. Има олимпийски шампион по стрелба с лък с 10-20% зрение, има сляп пилот “, каза Михеев.

В отговор на въпроса защо незрящите в Латвия не водят същия активен начин на живот, той предположи, че обществото все още не ги е възприело като пълноправни граждани, притежаващи голям набор от умения. „Вероятно, това зависи от човека, от характера му. От това как може да приеме факта, че е незрящ, не да се бори с него, а да отиде по-нататък и да се развива. Въпросът е и в обществото. Какво става, ако незрящ  с диплома изяви желание да започне работа при вас? Според мен все още не сме  готови да възприемем това, че възможностите на незрящите практически нямат граници.

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

29 юли 2020 г.

 

Източник:

https://bb.lv/statja/nasha-latvija/2020/07/29/avtor-socialnogo-proekta-mnogie-nezryachie-zhivut-bolee-yarkoy-zhiznyu-chem-my