Онлайн приложенията, които помагат на незрящите

В нашия все по-сложен свят, достъпните технологии са от голямо значение за хората със зрителни увреждания. Техните iPhone и Android устройства са най-полезните им лични асистенти. И за двете операционни системи са разработени функции за достъпност. Това разяснява Ивон Оу, съръководител на отдела за глаукомите и заместник директор, отговарящ за следдипломната квалификация в университета в Сан Франциско, Калифорния.    

 

Основна характеристика на iPhone е VoiceOver, четец на екрана, който може да бъде активиран от настройките. Когато екранът бъде докоснат, съдържанието му бива изчитано гласово. Тази функция работи с всички вградени приложения, както и с допълнително инсталирани такива. Наред с другите функции, камерата в iPhone може да се използва като лупа, четец на екрана и може да бъде ползвана за описване на изображения.

Нова технология е аудиоописанието, което се поддържа от Netflix и други доставчици на онлайн съдържание. Тази функция е удобна, когато гледате филмова сцена, в която няма диалог.

Друга полезна програма е Seeing AI. Това безплатно приложение е разработено от служител на Microsoft със  зрителни увреждания. То изпълнява операции, за които иначе е нужно да се ползват още няколко програми. Те включват идентифициране на валута, идентифициране на продукти с помощта на QR код и прочит на документи. Приложението използва и функции, изискващи участието на изкуствен интелект, като функцията за описване на снимки, на заобикалящата среда, хората на около и израженията на лицата им.  

Бъди моите очи и Айра

 Be My Eyes е безплатно приложение в помощ на незрящите. Посредством него те могат да се свържат с доброволци, когато се нуждаят от визуална помощ. Зрящият следи изображението на задната камера на телефона. Например Ou е помагала при прочит на етикети на консерви и за настройване на термостат.

За случаите, при които информацията е лична и поверителна, като например правни или медицински документи, пациент на ОУ препоръчва приложението Aira. При използване на Айра незрящият носи очила, а телефонът го свързва с човек, който да му съдейства.

Приложението Айра оказа неоценима помощ на незрящ бегач с ретинитис пигментоза, който се включи в Бостънския маратон без водач, допълва Оу. Бегачът поддържаше връзка със зрящ човек, който го направляваше от разстояние.

    Онлайн достъпността се явява сериозен проблем за пациентите. Потребители могат да допринесат за по-добра достъпност за лица със зрителни увреждания, като предоставят описание на снимките, които публикуват  в Instagram,

  „Офталмолозите могат да помагат на незрящите и слабовиждащите си пациенти чрез техните местни общности.", заключава ОУ. Например, представители на Lighthouse for the Blind биха могли да консултират пациентите относно актуалните асистивни технологии.

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

27 юли 2020

 

Източник:

https://www.ophthalmologytimes.com/view/apps-now-online-to-aid-patients-with-visual-impairment