В Ставропол създадоха програма за IT обучение на незрящи деца

Тази есен в Ставрополска област ще стартира програма за обучение по ИТ технологии за незрящи и слабовиждащи деца. часовете по програмата Tifloquant ще се проведат в три училища в региона.

  Проектът за създаване на интелектуално пространство за допълнително образование за незрящи и слабовиждащи от Ставрополска област спечели президентски грант през 2020 г. Планира се инициативата да бъде реализирана до края на тази година, съобщава ТАСС.

 

„В сайтовете на три образователни институции децата ще се обучават в различни области на ИТ сферата - програмиране, 3D моделиране и т.н. Училищата ще бъдат домакини на теоретични занятия, практическите ще се проведат на площадката „Кваториум” в град Михайловск, където ще бъдат организирани и екскурзии за децата Преди започване на обучението.  Ще бъде разработена програма, която ще помогне на учителите да организират работата си ", разказа пред ТАСС Екатерина Захарова, една от инициаторките на проекта, и директор на Ставрополската регионална библиотека за незрящи и слабовиждащи.

Теоретичните часове по ИТ технологии ще започнат в средата на октомври в училищата за незрящи в Кисловодск и Георгиевск, както и в общообразователно училище в Ставропол, което работи в рамките на програма за приобщаване. В резултат на обучението децата ще посетят сайта „Кваториум“ и ще могат да прилагат знанията си на практика.

„Ще бъде полезно не само за децата, но и за учителите в Кваториум, защото преподавателите са свикнали да общуват с деца, които нямат зрителни затруднения. Нуждаем се от адаптирана методика за работа с деца, учителите са готови. Като част от проекта искаме да помогнем на децата да се включат в този тип дейност,  всички детски работни площадки могат да бъдат адаптирани така, че незрящите деца да овладеят тези процеси. Бихме искали тези практики да се развиват в бъдеще, например в училищата, това ще помогне на децата, може би, с определянето на професия “, обясни Захарова.

520 деца със зрителни увреждания живеят в Ставрополския край. Около една трета от тях получават допълнително образование, обикновено в областта на културата и изкуството. „Днес се смята, че незрящите най-често учат музика, масаж, тоест създаден е стереотип че могат да се реализират най-вече в тези професии. Всъщност възможностите на такива хора са много по-широки, този проект ще помогне да се демонстрира това. Има много талантливи, умни момчета, бих искала да им помогна да опознаят ИТ пространството в рамките на часове, екскурзии “, обясни Захарова. 

 

Превод:

Александър Велков

 

 Дата на публикация:

17 юли 2020 г.

 

Източник:

https://etokavkaz.ru/news/89953