Холандци предлагат иновации в областта на мобилните телефони

 Стартъпът Хабъл на Технологичния университет в Айндховен пуска на пазара устройство, позволяващо на потребителите да управляват своя смартфон посредством  брайл. 

Смартфонът се превърна във важна част от нашата работа и ежедневие. Въпреки това плоският му екран е труден за опериране от хора със зрителни затруднения. Поради такива типове неудобства милиони хора по света се чувстват изключени от обществото. Хейбъл се стреми да промени това чрез устройство, позволяващо телефонът да бъде използван абсолютно независимо. 

 

„Много иновации на нашия пазар все още взимат като отправна точка брайловата машина. Променихме това, като се съсредоточихме върху смартфона “, споделя Фрик ван Уелсенис, съосновател на Хейбъл. Създателите на устройството са водени от силното желание да допринесат за това животът на незрящите да стане по независим. Когато Аюшман Талвар, съосновател, създава първият прототип на Хейбъл лан, за да помогне на незрящия си дядо, той не предполага, че проектът ще  прерасне в пълноценен стартиращ бизнес. Екипът преследва ясна мисия: да направи света цифрово достъпен за всички.

  Хейбъл е отделно устройство, което сдвоено със смартфона позволява на незрящи и хора с увредено зрение да въвеждат информация в него и да го управляват.. Посредством шест клавиша, базата е брайловото писмо, потребителите могат да въвеждат всички букви, цифри и пунктуация. С двата функционални клавиша телефонът може да бъде управляван с глас или чрез екранния четец Тalkback. Такъв може да се инсталира на стандартен смартфон и е  гаранция, че всяко извършено действие ще бъде озвучено. Самият смартфон може да бъде в чантата или джоба на потребителя, докато той говори или използва приложение.

Миналото лято Хейбъл проведе тест с 40 незрящи и хора с увредено зрение. След две седмици 85 процента от участниците заявиха, че биха искали да запазят продукта. След това половината от включилите се действително го закупиха. „Тестовият период премина по-добре от очакваното. Доста бързо предизвикахме ентусиазъм в групата”, разказва Уелсенис. „Това ни позволи да навлезем на пазара по-бързо.“

  Първоначалните идеи за продукта са подсказани от иновационната общност в Иновационното пространство в Технологичния университет в Айндховен, Холандия. По-късно Хейбъл става част от акселератора Sparkplug. Именно  тогава екипът съумява да направи последните стъпки на пазара. „Sparkplug притежава знанията и опита в създаването и управлението на компании. Например, те ни помагат да създадем стратегия“, обяснява Уелсенис.

 

Други приложения

 

Hable One току-що излезе на пазара, но екипът вече обмисля други начини да направи смартфоните достъпни за по-голяма аудитория. „В момента се фокусираме основно върху хора, които са незрящи или с много слабо зрение. В бъдеще имаме желание да работим върху решения за хора с по-леко зрително увреждане “, казва Уелсенис. „Това е съвсем различен пазар, където можем да помогнем на много повече хора.“

 

 

Превод:

Александър Велков

 

 

Дата на публикация:

6 октомври 2020 г.

 

 

Източник: 

https://innovationorigins.com/hable-one-makes-smartphones-accessible-for-the-blind-and-visually-impaired/