Как се обучават незрящите деца при новите условия?

2020 г. принуди всички ни да приемем нови условия на живот. Ден след ден, маските, ръкавиците и  социалната дистанция се превръщат в незаменими наши спътници, а Skype, Zoom, WhatsApp и други приложения - ценни помощници за ученици и студенти при дистанционното обучение. Преподаватели от интернат за незрящи номер 1 (SHOR № 1) разказаха за това как протича учебният процес сега и какви са перспективите пред онлайн обучението.

 

Онлайн урокът по английски е в разгара си. Учителят задава въпроси, обяснява нов материал, учениците активно отговарят, изясняват и предават домашните. Всичко е същото като в обикновеното училище: ако не знаете предварително, че от другата страна на екрана седят незрящи деца, никога няма да се досетите за това.

Специални устройства и програми отварят пътя към света на технологиите пред незрящите. На първо място - това е специализираният софтуер - екранни четци за работа в различните операционни системи.  На второ място, брайловия дисплей, който се свързва с компютър и транслира електронната информация в релефно-точков шрифт.

 През времето на дистанционното обучение, с цел по ефективна работа,  училището предоставя на децата това оборудване. 

„Дистанционното обучение намалява социалната активност. Ученикът трябва самостоятелно да търси мотивация и сила да се подготвя. Затова е много важно да притежаваш уменията да организираш собствения си образователен процес. Самодисциплината ти дава предимство при усвояването на материала.“, обяснява Евгения Ревякина, учител по английски в SHOR # 1.

След края на урока младежите не прекъсват връзката. Просто разговарят и обсъждат новини и домашни. Те имат 15 минути преди началото на  новия час - толкова малко време за почивка и пренастройване.  А дистанционните уроци продължават по-малко, само 30 минути. 

„Всеки участник в онлайн обучението трябва да се адаптира към новите условия. Но колкото по-разпознаваеми и разбираеми са нещата, толкова по-лесно може да се случи това. Познатият глас на учителя, начинът, по който се обяснява материала, утвърдената система за контрол - всичко това ни дава възможност да се доближим максимално до реалното преподаване“, споделя Людмила Кекнохаева, преподавател по химия, биология и екология в Шор No1

  И двете са съгласни, че най-трудното нещо при наложената дистанция е да се преподават точни науки - химия, физика, биология. Първо, невъзможно е да се провеждат практически упражнения: експерименти и лабораторна работа. На второ място, за незрящите деца важна роля играе тактилното онагледяване. Необходими са специални релефно-графични ръководства, албуми, предмети и техните модели. „Разбира се, записването на брайл на химически формули, уравнения на реакциите в брайловата система отнема много време“, разяснява Людмила. „Но учениците са страхотни и се справят с това"

 

  Във виртуалната класна стая цари домашна атмосфера: не е нужно да се ходи никъде за получаване на нови знания и дори може урокът да се слуша по пижама.  Не липсват и забавни случаи. „Няколко пъти по време на един от часовете чувах дълбоко дишане и похъркване. Оказа се, че любимият булдог на една от ученичките е заспал в краката й.“, припомня си с усмивка Людмила.

Като цяло учители, ученици и родители очакват обучението да се върне в обичайния си формат. Училището и реалното общуване със съучениците вече липсва на децата. В края на краищата никакъв Skype не може да замени ръкостисканията и прегръдките, екипната работа и груповото похапване в стола. „Вярвам, че класическият формат "лице в лице" не може да бъде заменен от дистанционно обучение. Въпреки това, последното може да бъде много полезно при придобиване на знания и овладяване на нови професии. Освен това, ако детето е болно или преминава курс на рехабилитация, дистанционната форма ще му позволи да не изостава", обобщава Евгения.

Източник

Пресслужба на Департамента по труда и социалната защита на Москва

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

27 октомври 2020 

 

Източник:

http://inva.tv/novosti-invalidov/dtszn/20143-novye-usloviya-kak-uchatsya-nezryachie-deti-na-distantsionke