Нова тактилна карта за незрящи в Санкт Петербург

  Незрящите жители на северната столица вече могат да „видят” основните забележителности на града чрез ръцете си. Идеята за създаване на „тактилна карта“ на Санкт Петербург беше предложена от учениците от училище „Грот“ - 15-годишната Алина Тришина и 14-годишния Тимофей Йермолин. Новата карта вече може да бъде разглеждана - намира се в Александровския парк, на площадката „Мини град“.

 

Преди година на младите жители на Санкт Петербург беше предложено да участват във фестивала за социални проекти „Мисия - спаси младежта“. Ученици от интернат №1 KK Grot, където се обучават незрящи деца от различни региони на Русия, предложиха собствен проект - град на една ръка разстояние. Инициативата била похвалена и било взето решение да се отпусне финансиране. Година по-късно, през 2020 г., в Александровския парк се появи бронзова карта с миниатюрни забележителности, обозначени на брайлово писмо. Сега незрящите могат не само да слушат истории за това как изглеждат Петропавловската катедрала с ангела, който държи кръста, катедралата „Възкресение Христово", Исакиевския събор и ростралните колони, но и да ги докоснат и придобият представа за пропорциите им спрямо други забележителности. Наистина Александрийската колона на бронзовата карта е малко по-висока от кибритена кутия.

    Според портала Smolny, на картата са разположени 20 „основни забележителности и архитектурни доминанти в историческия център на Санкт Петербург, включително релефът на местностите.  

  На откриването на картата губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов обеща, че северната столица ще продължи да подкрепя и реализира интересни и популярни проекти.

  „И ще намерим ентусиасти, които да ни  помагат в това начинание. Много е важно такива обекти да се впишат в общото градско пространство, така че хората да се чувстват комфортно и уютно “, подчерта Александър Беглов.

  Междувременно победителите в конкурса вече са решили към каква професия ще се ориентират. Тимофей планира да учи за музикант, а Алина - за психолог.

  Остава ни да се надяваме, че с уважение към работата на децата ще се отнасят не само чиновниците и незрящите, но и останалите жители на града. Уви, има опасност изящните забележителности от бронз да станат лесна плячка за вандалите. Надеждата ни е да бъдат поставени камери и нощни пазачи.  

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

16 октомври 2020 г.

 

Източник:

https://spb.mk.ru/social/2020/10/16/v-peterburge-poyavilas-taktilnaya-karta-goroda-dlya-nezryachikh.html