В Нижни Новгород заработи справочна служба за незрящи и слабовиждащи

В Нижни Новгород бе открито бюро за помощ за незрящи и зрително затруднени

Телефоните, които хората с увредено зрение могат да използват, за да се консултират, са базирани в центъра на "Камерата". 

  В Нижниновгородския център за рехабилитация на хора със зрителни увреждания "Камерата" е добавена услуга за социална мобилна референтна помощ. Обаждайки се на специален безплатен номер 8-800-550-46-80, незрящите и хората с увредено зрение могат да получат своевременни и квалифицирани съвети. Това съобщава пресслужбата на регионалното правителство с позоваване на информация на центъра Камерата.

 

Така например, отбелязва се в информацията, хората с увредено зрение ще могат дистанционно да се научат да използват модерно електронно оборудване, включително домакински уреди, компютри и мобилни телефони, или да се обадят на специалист, който да ги конфигурира. Също така, след набиране на телефонния номер, те ще могат да получат контактите на социалните служби и други организации, които предоставят услуги за рехабилитация на хора с увреждания, да оставят молба за помощ, да изслушат афиша на събития на живо или дистанционни мероприятия и много други.

 

„Повече от 20 години нашият център помага на хората, които са загубили зрението си, да разкрият своя потенциал, да станат независими, да получат образование, да си намерят работа. Жителите на Нижни Новгород могат да се запишат за индивидуални уроци по ориентиране и мобилност, сподели директорът на Camerata Екатерина Махнева. „Разбира се, пандемията е променила сериозно формата на дейността ни, но не е повлияла силно на основните насоки и дори е допринесла за появата на нови.“

 

По думите й в момента центърът за рехабилитация организира онлайн събития: „Срещи в "Камерата". На тях им се предоставя възможност да получават възнаграждение, влагайки своите професионални, творчески и организационни умения.

 

 

Освен това на уебсайта на Camerata са организирани виртуални пътувания в рамките на проекта "Място за срещи - Нижни Новгород". Специфичното е, че водачът описва подробно забележителностите и включва в туристическия маршрут обекти, достъпни за незрящи посетители. Вече са организирани виртуални екскурзии до Санкт Петербург, Владимир, Киров, Перм, Челябинск, Омск и дори до столицата на Казахстан Нур-Султан (бившата Астана).

По-рано беше съобщено, че Нижегородският регионален център за рехабилитация на хора със зрителни увреждания "Камерата" в партньорство с ПАО "Мегафон" и организации с нестопанска цел на хора с увреждания от 24 региона на Русия в Нижни Новгород организира "Училище за мобилност" за незрящи. Представители на 17 региона на Русия (от Архангелск до Комсомолск на Амур) успели да го посетят.

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:
15 ноември 2020 г.
 
Източник:
http://newsroom24.ru/news/zhizn/219081/