Програмист от Новосибирск помага на незрящи

    Младият човек получава травма в детството си, в резултат на която губи зрението си. Сега Александър Козлов пише допълнения за различни компютърни програми, с цел адаптиране на последните за ползване от незрящи. Например, сибирянинът създал добавка, позволяваща прочита на картинките на емотиконите. Благодарение на нея 3175 емотикона вече са разпознаваеми за говорещия софтуер.

  Живеещият в района на Новосибирск Козлов сподели, че незрящите хора в съвременния свят могат да получат всички необходими знания.

 

„Има специализиран софтуер, който съобщава информацията. Той може да бъде намерен безплатно на уебсайта на NVDA, управляван от незрящ човек. Има различни програми и дори аудио уроци за тяхното използване. Когато човек загуби зрението си, първо може да получи необходимите насоки с помощта на другите, а след това сам продължи да развива уменията си", споделя Александър.

  Той помества всички свои добавки в този безплатен ресурс. Например, едно от попълненията в работната колекция на сибирския програмист е приложение  улесняващо копирането на линкове от браузърите. 

 

„Обичам програмирането, все едно създавам литературно произведение - от нищо правиш нещо красиво“, признава младежът.

Превод:

Александър Велков

Дата на публикация:
17 ноември 2020 г.
 
Източник:
https://www.nsktv.ru/news/education/novosibirskiy_programmist_pomogaet_slepym/