Британци измислиха тест за бременност, достъпен за незрящи

Традиционните тестове за бременност разчитат на видими знаци и жените с увредено зрение се нуждаят от помощ, за да ги използват. Но нов достъпен тест дава резултати с помощта на повдигнат бутон (подутина).

  Британската благотворителна организация Кралски национален институт за слепи (RNIB) се обедини с маркетинговата мрежа The & Partnership и продуктовия дизайнер Джош Васерман, за да създаде новия тест.

Жените навсякъде да имат право на неприкосновеност на личния живот и достойнство - това е била основната цел на екипа. В конкретният случай тя се постига чрез  предоставяне възможността те да бъдат първите, узнали резултата от теста си за бременност. 

 

Продуктът няма да надхвърли етапа на прототипа, но създателите му се надяват, че изследването ще вдъхнови други компании да се съсредоточат върху достъпния дизайн.

  Вместо обичайните ивичести линии или електронен екран, при теста се появява изпъкналост, която индикира положителен резултат. Така жените могат да го разберат посредством пръстите си. 

  Прототипът се отличава с ярки цветове, за да бъде правена разликата между горната и долната част на теста, 50% по-голяма абсорбираща подложка и устойчив захват на обратната страна за улеснение.

  Понастоящем всички тестове за бременност, предлагани на пазара, работят чрез визуални резултати. Жените със зрителни увреждания трябва да помолят за помощ, за да прочетат тестовете си и „следователно никога не са първите, които узнават какво се случва със собствените им тела“, твърдят заставащите зад прототипа -  The & Partnership и RNIB. От Кралския институт твърдят, че това се случва въпреки, че всяка година се продават повече от 5 милиона теста във Великобритания, което ги превръща в едни от най-използваните медицински артикули за домашна употреба.

  Даниел, незряща жена, участвала в разработването споделя: „В миналото съм правила тест за бременност и той е бил отрицателен. А човекът, който го прочете каза „О, вероятно това също е добре, нали?".

    Даниел е прибягвала и до помощта на съседа си за да прочете резултатите от тест, тъй като тогавашният й партньор също е имал зрително увреждане.

    Невъзможността да проверят самостоятелно резултатите си не е единственият проблем, пред който са изправени жените с увредено зрение, когато използват традиционни тестове за бременност. Според RNIB опаковката е трудна за отваряне и поради малкият размер на абсорбиращия връх е трудно да се разбере дали количеството на урината е достатъчно. Преобладаващо белият дизайн на тестовете също е пречка пред жените да се ориентират по какъв начин трябва да бъдат ползвани и къде ще се появят резултатите. Към това можем да добавим и затрудненията на слабовиждащите с малкия размер на описателните текстове в упътванията. 

  Работейки заедно с The & Partnership и продуктовия дизайнер Джош Васерман, RNIB прави опит да допринесе за решаването на проблема. Разработката на теста отнема на екипа две години. 

    В предишни опити за създаване на достъпен тест RNIB е контактувал с Procter & Gamble и производителя на тестове за бременност Clearblue, за разработване на приложение за незрящи жени. Идеята е потребителите да  покажат своя тест на доброволец, който да им прочете резултата, в рамките на видеоразговор. 

  Но този нов проект е първият напълно достъпен прототип на тест за бременност в Обединеното кралство, който позволява на жените с нарушено зрение да разбират резултатите си сами, вместо да ги научават чрез други, съобщи The Business Partners за Business Insider.

Въпреки че RNIB не произвежда масово теста екипът пусна за безплатно ползване резултатите от изследванията си и дизайна, с надеждата че ще има последователи на инициативата.

Компаниите, които възприемат приобщаващия дизайн, превъзхождат своите конкуренти, показват проучванията на Accenture. Причината: техният интуитивен и лесен за употреба дизайн прави продуктите по-добри за всички. Друг пример за достъпна технология, придобила масовост е пишещата машина, на базата на която са създадени съвременните клавиатури и гласово управляваните домашни устройства, заявиха от The & Partnership.

„Когато резултатът е видян за първи път от друг, това е навлизане в личното пространство  на много незрящи и слабовиждащи жени. Тази публичност  е повод за коментари и оценки от околните“, се посочва в изявление на компанията. "Чрез създаването на прототипа екипът се надява да повиши осведомеността, че е необходима промяна в тази посока и тук не става дума само за тестовете"

Превод:
Александър Велков
Дата на публикация:
14 ноември 2020  г.
Източник:
https://www.businessinsider.com/rnib-uk-accessible-pregnancy-test-for-blind-visually-impaired-women-2020-10