Как е-търговците могат да направят достъпно онлайн пазаруването за незрящите

  Незрящите се затрудняват да пазаруват онлайн по време на Пандемията. Причините: визуални бариери и недостъпно потребителско съдържание.  

Общи описания на продуктите, безполезни изображения и естетически приятно за окото съдържание не са съвместими с помощните технологии, използвани от хората с увредено зрение.

Когато тези изображения и текст не са съвместими с екранни четци, лупи и други технологии, се губят важни подробности.

  Много онлайн магазини търсят компетентна консултация и се съобразяват с основните изисквания за достъпност. Експерти заявяват, че идеята за достъпност трябва да се обмисли от самото начало - в „ДНК-то на марката“.

 

„Липсата на такива фундаментални неща се явява сериозна бариера за хората със зрителни увреждания и това още повече затвърждава вредните стереотипи, че модата не е за нас и че хората с увреждания не могат да бъдат модерни“, заяви пред "Бизнес инсайдър" Аби Джеймс-Милър, режисьор с увредено зрение, живеещ във Великобритания. 

Ако нещо се е увеличило през последните месеци, освен количеството хора, които работят и се учат от вкъщи, това е онлайн пазаруването.

Изследванията, публикувани през март от платформата за електронна търговия на дребно Mercatus, показват, че новите акаунти, отворени в онлайн магазини, са се увеличили с 1200% спрямо предходната година. Световните търговски електронни продажби са нараснали с 31% през юни спрямо 23% през април и май, докато Walmart, наред с други търговци, отчита впечатляващи печалби от е-търговия. през второто тримесечие, подчертавайки дългосрочния ръст на онлайн търговията на дребно, тъй като купувачите подхождат с предпазливост към физическите магазини.

  Докато пазаруването онлайн има своите предимства платформите, особено в модната индустрия, издигат пред незрящите си клиенти трудни за  преодоляване бариери. Препятствията включват неясно описание на продуктите и липса на достъп до поместеното съдържание. 

  При пазаруване в реални магазини, фактори като качеството на плата на дрехите или описанието на продавача/служителя често са от решаващо значение при избора, който правят купувачите с увредено зрение. Те могат да направят преценката си на базата на това какво е усещането при докосване на дрехата и как се чувстват в нея. Това преживяване няма как да бъде възпроизведено онлайн, а прекалено общите описания на продуктите не са стъпка в тази посока. Най-често срещаните помощни технологии, използвани от хора с увредено зрение за достъп до информация, са екранните четци.  Това са приложения, възпроизвеждащи максимално съдържанието, като изключенията са  изображения, в които липсва алтернативен текст. Друга помощна технология са лупите, позволяващи на хората с остатъчно зрение да възприемат информацията, увеличавайки размера на обектите. Когато изображенията не са описани, в контролите на сайта липсва текст или текстът е под формата на изображение, разпознаването посредством тези видове помощни технологии става трудно, ако не и невъзможно. 

„Бариерите, с които се сблъсквам при пазаруване на модни артикули се свеждат до това, че уебсайтовете са несъвместими с моят екранен четец или софтуер за увеличение и най-лошото е, че липсват подробни описания, които да разясняват детайлно какъв е артикулът, моделите, с какво си пасват", пояснява Аби Джеймс Милър.

"Магазините смятат, че снимките са достатъчни, но не са", казва Брук Райт със зрителни увреждания от Минесота. „Поради COVID понякога изпращам снимки на моите зрящи приятели на неща, които искам да купя, за да могат да ме посъветват", добавя тя.

начинът на описване на дрехите често затруднява Райт. В много случаи тя знае само какъв вид дрехи купува (панталони или топ), но не е наясно с по-важните детайли.

    Търговците имат склонност да използват описанията като маркетингови инструменти, предназначени да направят продукта по-привлекателен за купувача.

  „Имаше случаи, когато поради лошото и подвеждащо описание това, което получих, нямаше много общо с онова, което мислех че поръчвам." казва Фърн Лулам, блогърка и броудкастърка в BBC със зрителни увреждания, живеещ в  Източен Съсекс. "На първо място, не беше ясно какъв е размерът на артикула, така че това, което мислех за доста добра сделка (за снимка, която мога да сложа на стената си) всъщност се оказа кожодерство. Въпреки тези проблеми, Лулам споделя, че се опитва да пазарува основно онлайн - поради рисковете при посещаване на реални магазини и заради по-голямото разнообразие. Проблемите с достъпността обаче ограничават и възможностите й на потребител в Мрежата. 

  Бариерите при достъпа на незрящи до много онлайн магазини надхвърлят описанията на продуктите. Неща, които са съвсем прости като организацията на сайта и правилното използване на етикетите, могат да имат голямо значение.

 

  Джисъс Павън е консултант по достъпност за незрящи в "Илуниън Тиа", компания, одитираща търговци и помагаща им да направят уебсайтовете си по-достъпни. Той  заяви пред Business Insider, че онлайн е твърде вероятно да попаднете на немаркирани полета за формуляри, които четците на екрана не могат да дешифрират. И така хората с увредено зрение са възпрепятствани при попълване на основни данни, като личната им информация, чрез която да си регистрират акаунт.

„Проблемите с контраста също така затрудняват потребителите с остатъчно зрение да различават елементите на уебсайта“, добавя Павън.

„Поради факта, че иконите ми на телефона са увеличени, за да ги виждам, понякога може да пропусна определени опции, тъй като те са прикрити от други елементи", продължава   Лулам и допълва, че в някои случаи този проблем е толкова съществен, че тя дори не може да завърши процеса на плащане. „Това е във вреда и за двете страни - тъй като нито мога да завърша поръчката, нито да се откажа", споделя тя."

Достъпен на хартия, но не и на практика

  Според Милър много онлайн магазини твърдят, че осъзнават важността да се предоставят достъпни за различните групи потребители сайтове. Но в доста от случаите това е само на думи, плакатно демонстриране на съпричастие с техните толкова ценни клиенти с увреждания"

  Честа практика е магазините да възлагат проверки на достъпността на сайтовете си на външни компании като Ilunion. Тези компании, освен че гарантират, че процесът е прозрачен и независим, поставят фокуса именно върху достъпността на сайта, което е предпоставка за разпознаване на проблемите, с които потребителите му могат да се сблъскат. Не е маловажно и това, че в такъв тип фирми служители са хора с увреждания. 

  Съответствието с основните изисквания за достъпност, които обикновено се вземат предвид при оценката дали даден уебсайт е съвместим с ADA (Закон, третиращ правата  на хората с увреждания в Сащ), е важна основа, но не е единственото нещо, което трябва да се вземе предвид, посочват експертите.

„Законовите изисквания за цифрова достъпност са отлична отправна точка за организациите, но те не обхващат много неща, които правят уебсайта използваем за хора с различен тип увреждания (не само с проблеми със зрението), твърди Лин Верман, президент на WeCo Accessibility Services, консултантска компания за достъпност, която поддържа екип от тестерис когнитивни, слухови, двигателни и свързани със зрението затруднения, като гаранция че са представени всички видове увреждания, които оказват влияние при работа с цифрови продукти. „Наличието на пряк контакт с хора, живеещи с увреждания, помага да се преодолее тази разлика между уточнената в закона достъпност и използваемостта в реални условия.“

Създаване на онлайн съдържание, предназначено от хора със зрителни увреждания

Много експерти са на мнение, че достъпността трябва да е заложена от самото начало на изграждането на дадена онлайн платформа.

    Както показва и името, "Двама слепи братя" е магазин за дрехи, собственост на двама братя със зрителни увреждания. Той е създаден с цел да бъде в помощ на Фондацията за борба със слепотата. Тази организация финансира изследвания за нови начини за лечение и превенция на заболявания на ретината.

  „Нашата марка е известна с посланието „ Пазарувайте на сляпо “. Поставяме клиентите пред  предизвикателство, основано на доверие, при което те могат да изберат да купят нещо, без да са го възприели визуално.", разказва  Брадфорд Манинг, съосновател на Two Blind Brothers. "С брат ми често се доверявахме на другите, докато пазаруваме и чрез магазина се опитваме да пресъздадем това преживяване. Независимо дали сте напълно зрящи или  страдате от визуален дискомфорт, получавате една и съща информация - всичко, което клиентите знаят за продукта е цената, която заплащат."

  Той  добавя, че пазаруващите могат да правят покупки по традиционния начин, виждайки как изглежда продуктът и четейки описанията и в този случай се взема предвид не само достъпността до мрежата, но и фактът, че всеки, независимо от увреждането си, може да има достъп до подобна информация и да прави покупките си с увереност. 

 

„Имаме независим уеб разработчик, който ни помага да поддържаме достъпна функционалност“, каза Манинг. "Това е интерактивен процес, тъй като платформите за електронна търговия, ново съдържание, обратна връзка с клиенти и приложения на трети страни се променят. Имаме и бърз екип за обслужване на клиенти, за да сме сигурни, че можем да отговорим на нуждите на всички."

"Включването трябва да бъде в ДНК на марката", добави той. „Независимо дали става въпрос за облекло, продуцентски партньори или наши социални медии, включването е не просто нещо добро, това е желание да правиш добър бизнес, защото отразява вашите ценности.“

  За магазините, които не са възприели тази политика в самото начало, експертите препоръчват да се започне с обучение в общността на незрящите  по общи проблеми с достъпността и предимствата от тяхното решаване.

Много консултантски фирми за достъпност предлагат, в допълнение към традиционните си услуги, предоставяне на възможност за безплатни оценки за достъпност на уебсайтове.  W3C (World Wide Web Consortium), международната организация, отговаряща за разработването на стандарти и ръководства за всички уеб сайтове също разполага със свободни за ползване ресурси, полезни за тези цели.   

 

„Много често всичко, което е необходимо, е да предизвикаме разбиране, образование и съпричастност по тези въпроси“, каза Лулам. „Това може да подобри вашата репутация като онлайн бизнес, да изгради доверие сред клиентите с увреждания и да гарантира, че не пропускате огромно количество възможности за продажби, тъй като голяма част от вашата аудитория няма достъп до вашия сайт.“

  Вземането под внимание нуждите на зрително затруднените при писане на описания на продукти или приоритизиране на потребителското изживяване в магазина спрямо начина, по който изглежда, е това, което според експертите и хората с такъв тип увреждания наистина може да промени - и да направи онлайн пазаруването приятно за всички.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
5 октомври 2020 
 
Източник:
https://www.businessinsider.com/how-retailers-make-online-shopping-accessible-visually-impaired-customers-2020-10