Нов метод за лечение частично възвръща зрението

Учени от Холандския институт по невробиология са разработили по-усъвършенстван модел на мозъчен имплант за създаване на изкуствено зрение. Изследването е публикувано в списание Science.

  Да, такива технологии съществуват и в момента. те генерират само малък брой точки, не са много стабилни в процеса на експлоатация и не работят дълго. Холандското изобретение включва импланти с висока разделителна способност, съдържащи в себе си 1024 електрода.

Изследователите вече са тествали изобретението върху маймуни. Имплантите били  поставяни в зрителната кора на животните. В ранните етапи на експеримента маймуните получавали прости задачи като преместване на зениците.  Постепенно предизвикателствата били усложнявани. приматите трябвало да разпознават букви, изображения, линии, движещи се обекти.

Този имплант взаимодейства директно с мозъка, т.е. зрителните очи и нервите не участват в процеса.

За съжаление имплантът ще бъде полезен само за тези хора, които са загубили зрението си в резултат на травма на ретината или зрителния нерв и имат непокътната зрителна кора.

  Защо това устройство не е подходящо за незрящите по рождение?Такива протези се основават на фосфен. Това са зрителни усещания, които възникват у човек без излагане на светлина върху окото.

• Но за съжаление са разпознаваеми само от загубилите зрението си поради изкуствено нарушение на зрителната кора на мозъка. 

    С помощта на такива протези е възможно да се възстанови частичен изглед върху предмети и способността за ориентиране в пространството.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
7 декември 2020 г.
 
Източник:
https://healthnews.24tv.ua/ru/novyj-metod-lechenija-chastichno-vozvrashhaet-zrenie-slepym-ljudjam_n1479788