Масовата цифровизация създава нови работни места за хората с ограничени възможности

До края на 2021 г. автоматичното идентифициране на  хората с увреждания по документи и придвижването на такива ще се превърне в норма. Вече руснаците могат да кандидатстват онлайн за социални помощи и за програми за рехабилитация. Благодарение на дигитализацията на държавните процеси в рамките на проекта "Цифрова икономика", почти всички услуги за хора с увреждания скоро ще бъдат предоставяни онлайн. В същото време все повече руски ИТ компании ползват незрящи, за да тестват продуктите си. В бъдеще ускорената дигитализация ще създаде още повече работни места за хора със здравословни проблеми.

 

Национални проекти

През май 2018 г. президентът Владимир Путин подписа указ„За "Националните цели и стратегическите задачи за развитие на Руската федерация до 2024 г.“.

  Националните проекти са насочени към осигуряване на пробивно научно, технологично и социално-икономическо развитие на Русия, повишаване на жизнения стандарт, създаване на условия и възможности за самореализация и разкриване на таланта на всеки човек.

  Указът на Путин до голяма степен развива програмите, стартирани през 2014-2017 г., но новите цели, поставени пред кабинета, са много по-амбициозни.

  Като цяло са формирани национални проекти в такива стратегически области като здравеопазване, образование, демография, култура, безопасни и висококачествени пътища, жилища и градска среда, екология, наука, малък и среден бизнес, цифрова икономика, производителност на труда и подкрепа за заетост, международно сътрудничество и износ , изчерпателен план за модернизация и разширяване на магистралната инфраструктура.

  Националните проекти трябва да бъдат реализирани до 31 декември 2024 г.

 

  В Русия живеят над 200 хиляди човека със зрителни увреждания. 105 хиляди от тях изобщо не виждат.

През 2020 г. цялата страна се сблъска с ограничения - необходимостта от избягване на тълпите, отмяна на масови събития и работа от разстояние.

Има обаче хора, които живеят така през целия си живот - поради здравословни затруднения те са ограничени в движението си и пълноценното използване на глобалната мрежа - интернет. 

  Доскоро, за да получат помощ от държавата,  трябваше лично да се свържат с властите. Сега в Русия несъвършенството на бюрократичните процеси се отстранява и услугите за хора с увреждания се предоставят онлайн и често без да се налага да се подават заявления.

  И така, след създаването на Федералния регистър на хората с увреждания - система, която съдържа най-пълната информация за такива граждани, от лятото на 2020 г месечните финансови помощи започват да се превеждат автоматично. 

  Всеки в регистъра разполага с личен акаунт, чрез който може да се проследява цялата информация за предоставяните програми за рехабилитация, пенсионни обезщетения и други социални придобивки. Там се публикуват и съобщения за високотехнологични грижи и лекарства с рецепта.

  В същото време от януари 2021 г. Социалноосигурителната каса ще премине изцяло към онлайн формат за индивидуални програми за рехабилитация, които преди това бяха издавани на хартиен носител. Дигитализацията значително съкращава периода до момента на предоставянето на съотв. услуга  - в рамките на три дни от заявката, извлечение от документите се изпраща до организациите, където се извършва рехабилитацията.

  Поради пандемията издаването на документи за инвалидност също беше прехвърлено в онлайн формат - от 1 март всичко се извършва автоматично по реда на междуведомственото взаимодействие. Дистанционната процедура вече е удължена до 1 март 2021 г., но след като всички институции за превенция и лечение и органи за социална експертиза преминат към електронно управление на документи, практиката ще стане постоянна. Това ще се случи приблизително след една година. Вече 900 хиляди руснаци получиха статут и степен на увреждане от разстояние, при 260 хиляди от тях това се случи за първи път.

 

  Всяка година количеството на предоставяните електронни услуги се увеличава. Важно е те да бъдат адаптирани за всички категории граждани - включително за хората със зрителни увреждания. Тази задача е една от основните в рамките на националния проект за цифрова икономика.

Всички ресурси, свързани с портала за държавни услуги - уебсайтът, мобилните версии за Android и iOS - получиха най-висока оценка в проучване за интернет достъпност за уязвими групи. То беше проведено от екипа на Фондация „Изкуство, наука и спорт“, съвместно с приобщаващия проект Everland от декември 2019 г. до април 2020 г.

  Експертите преминаха през различни потребителски сценарии: регистрация, възстановяване на пароли, подаване на заявки. Според резултатите от експеримента, достъпността на държавни услуги за всички устройства беше описана като "практически идеална".

    

  Важно е при предоставянето на услугите да се взима предвид контраста и опростените правила за оформление на екранните четци - по-специално, да бъдат обозначавани заглавията и да бъдат маркирани текстово иконите. Ако порталът съдържа видео с важна информация, то трябва да бъде придружено от субтитри.

Основните изисквания за адаптиране на сайтове за хора с увреждания са изложени в GOST R 52872-2019. Там не са разгледани отделните аспекти на онлайн сайтовете, но се определят принципите за достъпност на съдържанието. 

„Миналата седмица смартфонът ми се повреди и за един ден разбрах колко много е свързан целият ми живот с него. Техниката буквално замества очите ми. Например обичам да използвам услугите на Яндекс и камерата на телефона, за да реша кое кисело мляко да дегустирам от хладилника. Има огромен брой различни приложения, които улесняват живота, като доставка на храна от магазин и онлайн банкиране. Смартфонът ми съобщава колко е часа и времето навън", разказва пред Лента.ру незрящият програмист Максим Спиридонов.

  Няма готови решения за всяка онлайн платформа, така че програмистите трябва самостоятелно да търсят решения, които правят сайтовете им достъпни за незрящи. Някои ИТ компании наемат хора с увреждания за проектиране и тестване на сайтове.

И така, от 2018 г. въпреки слепотата си Павел Попко работи в Сбербанк. Уменията му да взаимодейства с информационните ресурси са безценни за неговите работодатели. Павел станал тестер поради образованието си по математика и съответния опит.

В Яндекс също работят незрящи специалисти. Паралелно с това компанията включва и самите потребители (сред които има и хора със зрителни проблеми) в тестването на своите продукти. Такъв проект помогна да се адаптират картата и транспортните услуги на Яндекс за аудиторията от незрящи. „Зрящ тестер, който затваря за момент очи и се опита да намери информация на сайта с помощта на екранен четец, най-вероятно няма да може да провери всичко. Незрящите използват програми за глас през цялото време. Те знаят как трябва да изглеждат нещата, на какво да обърнат внимание “, така смята незрящият уеб разработчик Артем Плаксин в разговор с VC.ru.

  Сътрудничеството на ИТ компании с организации като Всерусийското общество на слепите ще увеличи наличността на цифровите услуги в бъдеще и ще създаде нови работни места за хората с увреждания. Това е важно, тъй като се очаква до края на 2021 г. почти всички обществени услуги да се предоставят онлайн.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
3 декември 2020 
 
Източник:
https://www.gazeta.ru/tech/2020/12/03_a_13385125.shtml