Контрастни мебели повишават уюта на зрително затруднените

За дизайнерите на мебели цветът е преди всичко въпрос на естетика; Дизайнерите избират цветове, които сами харесват, или които ще привлекат повече клиенти. Но от HomePro, базираната в Тайланд компания, търгуваща  на дребно със стоки за дома, осъзнават че цветът може да играе особено важна роля за 1,3 милиарда души със зрителни увреждания.

"Когато разработвахме мебели за хора с увредено зрение, открихме, че 90% от всички мебели в света използват сходни цветови нюанси в техните компоненти, което води до много нисък цветен контраст във всяко парче", посочват от компанията. Помислете какво виждат зрително затруднените в дома си, в сравнение с хората с перфектно зрение:

  Последиците от невъзможността обектите да се разграничават ясно може да варират от досадни до опасни. Това е причина за разработката на HomePro. 

 

  Колекцията мебели 7: 1, наречена така заради контрастното съотношение, препоръчано от W3C. Това е международна организация, която формулира уеб стандарти) за правилния контраст между текст и фон на уеб страниците, за да бъдат четими за потребителите с различни нарушения на зрението. 

  Приложено към мебели и предмети, съотношението на контраст 7: 1 се отразява чувствително на възприятията на хората със зрителни проблеми. 

  "Цветовете се открояват в по-голяма степен, компенсирайки зрителната липса на контраст. Системата е разработена така, че да изпъкват различните форми и потребителят да се подсеща за предназначението на отделните части. Комбинираният цветно-контрастен дизайн, превръща едва видимото във видимо в пълнота." 

  „Колекцията мебели 7: 1 притъпява зрителният дискомфорт за хората с подобни проблеми в домовете им. В същото време тя е привлекателна и за зрящите и по този начин преживяването за всички в семейството е пълноценно.

 

 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикацията:
10 декември 2020 г.
 
Източник:
https://www.core77.com/posts/103624/Designing-Furniture-With-a-71-Color-Contrast-Ratio-Makes-a-Huge-Difference-for-the-Visually-Impaired