Червената шапчица - с увредено зрение и владееща бойни изкуства

Благотворителна организация иска да подчертае необходимостта от по-позитивно представяне на уврежданията в детската литература

Кралският национален институт за слепи (RNIB) пусна нова версия на класическата история за Червената шапчица. Централният персонаж в нея е момиче, което се движи с бял бастун и владее бойни изкуства. 

 

  От организацията се надяват, че книгата озаглавена Червената и вълкът“, ще даде своя принос в изграждането на модели за подражание с увреждания в детската литература. 

Насочена към деца на възраст от три до седем години и написана от авторката Дебора Файерман, "Червената и вълкът“ се предлага в достъпни формати.

  RNIB се надява, че книгата ще насочи вниманието върху липсата на положителни ролеви модели с увреждания в литературата.

Ръководителят на RNIB за иновации и развитие Каролайн Биърд каза: „Някои от най-ранните ни възприятия за света се формират от книгите, които четем като деца. От съществено значение е децата да виждат уврежданията като естествени от най-ранна възраст, да придобият разбиране за различията и да са в състояние да помогнат на връстниците си, включително тези с увреждания, да се чувстват част от обществото.

„Стартирахме Red and the Wolf, за да освежим една класическа история и да я превърнем в нещо, което поощрява толерантността към различията. Надяваме се че много деца ще се радват да четат за Червената и как тя преодолява бариерите, пред които е изправена. “

При разработването на Red and the Wolf RNIB установи, че 78% от родителите и бабите и дядовците са казали, че биха искали да повишат информираността и разбирането на децата за уврежданията. 81% твърдят, че искат да помогнат на децата да бъдат по-съпричастни към другите, докато 88% споделят, че се стремят да работят за изграждането на увереност у децата за преодоляване на предизвикателства. 

Авторката Дебора Файерман заяви, че е „доволна“ от работата по книгата с RNIB.

„Работила съм дълги години в организации за хора с увреждания, писала съм си и съм разговаряла с много зрително затруднени и хора с други увреждания", разказа тя. „Мисля, че четенето на тази книга с картинки с малко дете е чудесен начин да се създаде пространство, където те да могат да гледат и да задават въпроси.

„Очевидно тази история няма да покаже каква е ежедневната реалност за всяко дете със загуба на зрението, но е добро начало за такъв тип разговор"

Червената и вълкът е на разположение за закупуване от readalong.org.uk за £ 8.99 с доставката. 

 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
11 декември 2020 г.
 
Източник:
https://www.aop.org.uk/ot/industry/charity/2020/12/11/rnib-reimagines-little-red-riding-hood-as-visually-impaired-and-skilled-in-martial-arts